Olakšica za roditelje i škole

Koliko se prvačića u Srpskoj prijavilo za školu putem eUpisa

 • Izvor: nezavisne.com
 • 22.03.2023. 08:53

Putem portala eUpis 8.273 prvačića iz Republike Srpske prijavljeno je u narednu školsku godinu, što je oko 80 odsto od ukupnog broja đaka koji upisuju prvi razred osnovne škole.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne novine" iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te naveli da je do 15. marta bilo moguće upisati djecu na ovaj način.

"Roditelji koji nisu upisali svoju djecu i iskoristili prednosti elektronske prijave i dalje mogu prijaviti svoje dijete za upis direktno u školi", rekli su iz resornog ministarstva.

Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, istakla je da je zaista raduje što se ovoliko roditelja odazvalo i na ovaj način upisalo djecu u školu.

"Imali smo odličan odziv roditelja za eUpis učenika u prve razrede osnovnih škola, jer je više od 80 odsto djece prijavljeno na ovaj način i to me mnogo raduje. Elektronski upis učenika u osnovnu školu predstavlja olakšanje za roditelje učenika i vaspitno-obrazovne ustanove, kao i za jedinice lokalnih samouprava i policijske uprave u Republici Srpskoj, jer su uz korišćenje internet platforme eUpis na brz i jednostavan način mogli da prijave svoju djecu za upis u školu", rekla je Stojičićeva za "Nezavisne novine".

Siniša Rendić, direktor OŠ "Branko Radičević" iz Banjaluke, za "Nezavisne novine" kaže da je u njihovoj školi putem postala eUpis prijavljeno više od 200 prvačića.

"Kod nas je na ovaj način prijavljeno 203 učenika, a olakšavajuća okolnost je što roditelji ne moraju dolaziti u školu zbog prijave. Ipak, ovo je samo prijava, dok od 3. aprila kreće upis i tada roditelji dolaze da upišu djecu, a tu će, naravno, biti pedagog, psiholog i drugo osoblje", kazao je Rendić.

Dodaje da su na ovaj način olakšane prijave, a samim tim su unesene i ulice koje pripadaju ovom školskom području.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da roditelji koji nisu upisali djecu na ovaj način to mogu uraditi u prostorijama škole, te popuniti jednostavnu prijavu i dati pisanu saglasnost osnovnoj školi da preuzme digitalne setove podataka koji su sadržani u informacionim sistemima Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Navedena saglasnost omogućava roditeljima da uz navođenje osnovnih podataka upišu dijete bez donošenja izvoda iz matične knjige rođenih, uvjerenja o državljanstvu i uvjerenja o prebivalištu", dodaju iz Ministarstva.

Pojašnjavaju da će nakon uspješne prijave školska komisija za upis učenika kontaktirati sa roditeljima i informisati ih o terminima za testiranje djece i drugim važnim informacijama.

"Testiranje djece u školama biće realizovano tokom aprila i maja, kao i prethodnih godina", dodaju iz Ministarstva.

         

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?