Сњежана Рудић

Корист од примјене Закона о електронском новцу имаће пољопривредници

 • Извор: СРНА
 • 21.12.2023. 13:41

Законом о електронском новцу уводе се нове услуге плаћања, која осим банака могу пружати и микрокредитна друштва, а корист од његове примјене препознаће домаћи пољопривредници, рекла је данас помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић.

"Увођењем електронског новца спречава се и злоупотреба на интернету", истакла је Рудићева образлажући Приједлог закона о електронском новцу у Народној скупштини Републике Српске.

Законом о електронском новцу уређују се појам електронског новца, послови издавања електронског новца, издаваоци, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва за издавање електронског новца, надзор над обављањем послова издавања електронског новца, те заштита права и интереса ималаца електронског новца.

Овај закон представља регулаторни одговор на појаву савремених финансијских услуга на међународном тржишту, с циљем стварања правних предуслова за њихов развој на домаћем тржишту путем оснивања и пословања друштва за издавање електронског новца.

Према овом закону, као и Закону о унутрашњем платном промету, електронски новац представља дигитални еквивалент готовог новца, односно електронски похрањену новчану вриједност која се издаје након пријема новчаних средстава, а прихвата се као средство плаћања од трећих лица.

Рудићева је додала да неискориштени износ електронског новца представља потраживања његовог имаоца према издаваоцу.

Она је напоменула да сваки облик новчаних средстава у електронском облику није електронски новац, па тако, на примјер, новчана средства клијената на рачунима за плаћање и штедним рачунима не представљају електронски новац.

"Исто тако, одређене форме поклон бонова, ваучера и слично, који се могу користити само у ограниченој мрежи трговаца, не представљају електронски новац. Електронски новац је, дакле, само онај дигитални запис који је општеприхваћено средство размјене које се користи за плаћање робе и услуга", појаснила је Рудићева.

За спровођење овог закона нису потребна додатна средства из буџета Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска