Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Srpska neće plaćati cijenu bilo koje pozicije u Sarajevu

 • Izvor: Srna
 • 15.11.2022.10:00

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska, uprkos svim opstrukcijama, pritiscima, neistinama i obmanama, kojima su se služili izborni gubitnici i nelegalna Centralna izborna komisija BiH, prva krenula u proces konstituisanja institucija i vlasti, čime je još jednom pokazala svoj puni demokratski kapacitet.

"Pozdravljam stupanje na dužnost novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, pred kojim će, prvi put, i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović položiti svečanu zakletvu. S radošću ističem da je Republika Srpska prva usvojila budžet i ekonomsku politiku za narednu godinu i da će prva izabrati i novu Vladu Republike Srpske. Stranke koje su i ranije činile skupštinsku većinu predvođenu SNSD-om ponovo su se okupile oko Republike Srpske i njenih institucija i dokazale da narod nikada ne griješi", poručio je Košarac.

On je ocijenio da se snaga Republike Srpske i srpskog naroda manifestuje sposobnošću brzog provođenja izbornih rezultata i konstituisanjem vlasti.

"Snaga, stabilnost i funkcionalnost institucija Republike Srpske garantuju da ćemo biti spremni i sposobni da se suočimo sa svim političkim i ekonomskim izazovima koji nas svakako čekaju u narednom periodu", naglasio je Košarac.

On je u izjavi za Srnu upozorio i na, kako je rekao, "žalosnu činjenicu da opozicione političke partije ili ono što će od njih ostati nakon žestokih unutarstranačkih obračuna ne pokazuju ni najmanju želju, niti namjeru da svojim postupcima i stavovima doprinesu jačanju Republike Srpske i njenih institucija".

"Oni kažu da ne priznaju rezultate izbora, ali su spremno prihvatili mandate na svim nivoima. Ponovo su, po ko zna koji put, odbili poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za razgovor i dogovor o ključnim pitanjima za budućnost Republike Srpske, ali je zato politički penzioner Mirko Šarović otrčao u Sarajevo da se sretne sa Nerminom Nikšićem, s kojim su, mjesecima prije izbora i pod patronatom stranaca, dogovarali koaliciju i vlast u Sarajevu", rekao je Košarac.

On je dodao da takvi postupci opozicije potvrđuju da ih nikada nije interesovala ni Republika Srpska, ni njene institucije, niti izborna volja građana.

"Siguran sam da Šarović od Nikšića nije tražio deblokadu ključnih strateških projekata za Republiku Srpsku, da nije ni pomenuo izgradnju gasovoda između Srpske i Srbije, Buk Bijelu i Aerodrom Trebinje i da je isključivo tražio pozicije za sebe i svoje poslušnike, nudeći zauzvrat podaništvo na štetu Republike Srpske", upozorio je Košarac.

On je poručio da će SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima, pokazati snagu i kroz posredne izbore za Dom naroda Parlamenta BiH.

"Republika Srpska neće platiti cijenu bilo koje pozicije u Sarajevu i u tome je ključna razlika između nas i onoga što je od opozicije ostalo. Predsjednik Dodik je jasno iznio uslove pod kojima ćemo tražiti partnere u Sarajevu, a oni su, prije svega, poštovanje Ustava BiH, Republike Srpske i njenih ustavnih nadležnosti i institucija i deblokada strateških projekata. Ispunjavanje tih uslova je dobro ne samo za Republiku Srpsku nego i za sve u BiH i od toga nećemo odustati", zaključio je Košarac. 

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:39 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.