ATV

Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: У Бриселу јасно истакнути опредијељеност за ЕУ и ставови Српске

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2023. 16:54

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је новинарима данас у Бриселу након састанака на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ да су истакнути јасни ставови Републике Српске и опредјељење за чланство у ЕУ, као спољнополитички циљ.

Како је додао, на састанку је поручено да ће Српска снагом уставног капацитета показати своју спремности, компетенције и кредибилне политике.

Кошарац је додао да је указано и на перманентне ставове Српске о стању у БиХ, под утицајем нелегитимног високог представника, те наратива који производи амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи, а којима се покушава наштетити Републици Српској.

Кошарац је истакао да је Република Српска потврдила своје опредјељење кроз врло јасне политике и ставове које је исказивала, како у БиХ тако и у Бриселу.

Кошарац је указао да постоји расположење у Европској комисији да Савјет ЕУ дефинише одређени датум преговора за БиХ, те да се процјењује да би то реално могло бити некада у марту.

"Сматрамо да постоје активности које можемо провести у току ове године, а нешто и до марта. Нисам претјерани оптимиста с обзиром на актуелне и политичке утицаје на партнере који долазе из ФБиХ“, рекао је Кошарац.

Он сматра да ће Република Српска снагом уставног капацитета које има показати своју спремности, компетенције, снагу и кредибилне политике износећи своја гледишта стања на спровођење 14 кључних приоритета.

"Сматрам да су нека законска рјешења готово и спремна. Треба апострофирати прије свега потребу за затварање ОХР-а. Суспензијом нелегитимног (Кристијана) Шмита у БиХ, затварањем ОХР-а с једне стране и оно што је фундаментално питање и што смо потпуно аргументовано говорили јесте о потреби да у Уставном суду БиХ нема странаца“, напоменуо је Кошарац.

Кошарац је навео да постоји потреба да се Закон о суду дефинише тако да Апелационо вијеће има сједиште у Бањалуци.

"Закон о спречавању прања новца може бити актуелан врло брзо. Око Фронтекса постоје нека неслагања са бошњачком компонентом, али мислим да и то питање значајно може бити детерминисано као једно од ријешених питања“, изјавио је Кошарац.

Према Кошарчевим ријечима, остаје да се на темељу домаћих политичких кретања, та питања дефининишу и да се крене ка испуњавању услова.

"Наш основни став је да је важно имплементирати слово Дејтона - да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. И да у том смислу сва кретања треба да иду у будућности, без уплитања странаца у политике које ће доносити домаћи политичари и институције како Републике Српске, тако и ФБиХ и БиХ“, додао је Кошарац.

Кошарац је навео да је на састанку било ријечи и о финансијском пакету ЕУ, вриједном шест милијарди евра.

"Ми нећемо разговарати о примамљивости и неким новчаним свотама. Овдје је веома важно сачувати уставни капацитет Републике Српске, ФБиХ и БиХ и да видимо како можемо дефинистати заједничко кретање како бисмо могли 'надолазећа средства' да користимо“, рекао је Кошарац.

Кошарац је указао да и по том питању постоје одређени услови, те да у случају да они значе прекомпозицију уставних рјешења БиХ, представници Републике Српске нису партнери за то.

"Ако ти услови значе прекомпозицију уставних рјешења, морамо бити потпуно свјесни чињенице да ми из Републике Српске нисмо партнер за тако нешто. За нас је најзначајнија уставна БиХ и потпуна имплементација Устава БиХ“, додао је Кошарац.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изразио је наду да ће Европски савјет моћи у марту да одобри отварање преговора са БиХ о придруживању ЕУ.

Вархељи је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто након другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ у Бриселу рекао да је потребан додатни напредак на пољу реформи и кључних обавеза, те да је Европска комисија спремна да тада препоручи Савјету ЕУ да отвори преговоре, када се све то испуни.

На политичком форуму учествовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера