Конкурс

Кострешевић и Јованић кандидати за директора Полиције Српске

 • Извор: АТВ
 • 30.05.2024. 11:58

Пријаве на конкурс за директора Полиције Републике Српске послала су два кандидата и то актуелни директор Синиша Кострешевић и замјеник начелника Управе за полицијску подршку МУП-а Републике Српске Владо Јовановић, сазнаје АТВ.

То су АТВ-у потврдили и сами кандидати између којих се бирало и прије четири године када је предност добио Кострешевић.

”Пријавио сам се на конкурс и видјећемо шта ће Независни одбор одлучити”, рекао је Кострешевић.

И Јованић је потврдио да је послао пријаву.

”Пријаву сам послао зашто што сам професионалац у овом послу”, истакао је Јованић.

Гојко Павловић, предсједник Независног одбора за избор и именовање директора Полиције Републике Српске, каже да је конкурс завршен у понедјељак и да су им стигле двије пријаве. 

”То не мора бити коначан број, јер још нисмо добили пријаве које су евентуално послате поштом. На наредној сједници Независног одбора, која је заказана за 4. јун, надлежна Служба Народне скупштине Републике Српске извијестиће нас колико је пријава стигло и ко су кандидати”, рекао је Павловић за АТВ.

Он каже да се избор спроводи по фазама, како је договорено на претходној сједници одбора чији су чланови још Миле Тадић, Јово Марковић, Лана Оро и Раденко Вујасин.

”У уторак ће бити отворене све пристигле пријаве. На тој сједници ће се гледати формално-правни и општи услови кандидата и након тога идемо у сљедећу фазу, а то је интервјуисање кандидата и праћење њиховог рада. Потом се прибавља мишљење министра унутрашњих послова, након чега ће Независни одбор предложити Влади Републике Српске именовање најуспјешнијег кандидата”, каже Павловић.

Он истиче да ће се сва процедура одвијати током јуна, а крајњи рок за именовање је 31. јул када Кострешевићу истиче актуелни мандат.

”Очекујем да ће процедура бити завршена и прије крајњег рока, како би Независни одбор оставио простор Влади да правовремено изаберу директора полиције”, истиче Павловић.

Оба кандидата су стручна и школована. Кострешевић је у МУП-у обављао више значајних функција. За вријеме његовог мандата на мјесту директора полиције покренути су бројни пројекти и предсједавао је Асоцијацијом шефова полиција земаља Југоисточне Европе - СЕПЦА. Полиција Српске се истакла и као поуздан партнер Европолу у истрагама које су покренуте на основу података прикупљених декрипцијом ”Скај” и ”Аном” апликација. То је резултирало акцијама у којима је ухапшено више организованих криминалних група, разоткривене су везе овдашњих криминалаца са међународним наркокартелима, службеницима у безбједносним агенцијама, правосуђу... 

Јованић иза себе има богато полицијско искуство и годинама обавља функцију замјеника Управе за полицијску подршку.

Директора и замјеника директора Полиције именује Влада Републике Српске на период од четири године, на приједлог Независног одбора, по спроведеном конкурсу, са могућношћу поновног избора.

Претходни директори полиције били су Дарко Ћулум (2016 - 2020), Гојко Васић (2010 - 2016), Урош Пена (2006 - 2010), Драгомир Андан (2004 - 2006) и Радомир Његуш (до 2004).

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.