Brojke zabrinjavajuće

"Kovid alarm" upaljen na jugu Srpske

  • Izvor: ATV
  • 26.01.2022.19:30

Kovid alarm ponovo je upaljen na jugu Srpske, današnje brojke upozoravaju. Pozitivni rezultati stigli su za više od 150 Hercegovaca. Ambulante u Domovima zdravlja stalno su pune, sve je više i zaraženih medicinara .

"Epidemiološka situacija je i dalje jako teška imamo 108 zaraženih u Trebinju za zadnja testiranja. I dalje je prisutan veliki procenat pozitivnih u odnosu na testirane", kaže Radovan Todorović.

Munjevitom brzinom pune se i kapaciteti trebinjske bolnice. U kovid  režimu trenutno su tri odjeljenja, rukovodstvo razmišlja da stavi još jedno. Pacijenti su svih starosnih dobi.

"Danas na liječenju od posljedica izazvanih virusom korona nalazi se 55 lica od čega je čak 36 na kiseoničkoj terapiji a posljednja 24 časa imali smo čak 12 prijema što je najviše u poslednjih mjesec dana.  Kakve su kliničke slike? Sve više srednje teške i teške kliničke slike a sve je manje onih sa lakšom kliničkom slikom", kaže Nikolina Mučibabić, portparol Bolnice Trebinje.

Nedavno puni trgovi i kafane sada su napunili bolničke krevete a ispraznili učionice. Štab kaže da je baš ova sedmica ključna. U školama naglašavaju da u momentu odluke nisu imali mnogo zaraženih, nadaju se da će se što prije vratiti u normalu.

"Mnogo je teže, kada pogledate taj entuzijazam ljudi koji je bio u momentu kada je nastupila pandemija i sada sigurno da je na neki način i učenicima i proesorima dosadilo da svi sigurno žele da se što prije vrate u učionicu", kaže Mišo Pešić, direktor Gimnazija "Jovan Dučić" Trebinje.

"Da se nadamo da u narednih 5 6 dana će se situacija normalizovati  i da nećemo morati uvoditi restriktivnije mjere. A poruka svim građanima da se pridržavmo mjera koje su na snazi", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

A da li će i kada trebinjski đaci u školske klupe  zavisi od odluke gradskog Štaba. Sjednica je zakazana za petak.