ATV

Приједор

Ловци спасили младучне медвједа, па се нашли под истрагом

Група ловаца нашла се под провјерама полиције и надлежних институција након што су у шуми у селу Цикоте код Приједора пронашли младунче медвједа које су спасили од чопора паса.

Необичан сусрет с малим медом снимили су мобилним телефон, а због тих слика су убрзо постали предмет полицијске истраге. Наиме, слике су достављене неколицини медија, уз анонимну пријаву у којој се тврдило да су ловци злостављали и малтретирали недужно мече.

Будући да је медо у шуми затечен сам, без мечке (што је ријетка појава), у анонимној пријави се исказивала сумња да су ловци мечку одстријелили, што би представљало кривично дјело, јер су медвједи у Српској заштићене животиње.

Међутим, испоставило се да су наводи из анонимне пријаве нетачни. Наиме, ловци су мече спасили од чопора паса и вратили у природу. Срећом по њих и то су снимили, а видео пуштања медвједа у шуму можете погледати у наставку...

Предсједник Ловачког удружења ”Љубија” Живко Бабић за АТВ каже да, од када је у новембру прошле године дошао на ту функцију, има велики проблем са десетинама анонимних пријава које се подносе против чланова удружења, а да ниједна није била основана.

”Имали смо преко 50 анонимних пријава. У провјере тих пријава укључи се цијели систем. Инспекција, полиција, тужилаштво... Троше се државна средства, а по правилу се испостави да су те пријаве нетачне и неосноване. Сумњамо да иза тог стоје два човјека, који су у ЛУ добили укоре. То је постало неиздрживо”, каже Бабић.

Он појашњава да се конкретан случај догодио у суботу када су ловци спасили младунче медвједа да га не растргне чопор паса. Да би задржали псе, медвједа су затворили у мали кавез, збринули му рану од угриза, а потом га вратили у природу.

”Поједини портали су, без икакве провјере информација или друге стране, објављивали фотографије, које су им анонимно достављене, тврдећи да ловци малтретирају мече, а они су га заправо спасили. Неки су ту причу повукли, а слао сам им и деманти, али то није исто”, рекао је Бабић, наводећи да ће почети писати тужбе против таквих медија.

У вези са цијелим случајем АТВ се обратио и ПУ Приједор, али нам одговор још није достављен.

Незванично сазнајемо да су сви актери саслушани, те да је утврђено да у цијелом случају нема елемената кривичног дјела.

Пратите нас и путем Вибера