Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica: Novi zakon nije nikakvo "klecanje koljena" i popuštanje pred Šmitom

 • Izvor: ATV
 • 28.12.2022.20:30

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica kaže za ATV da je pitanje imovine najvažnije pitanje za Srpsku u proteklih nekoliko godina i da novi zakon nije nikakvo "klecanje koljena" i popuštanje pred Kristijanom Šmitom.

"Ovo je najvažnije pitanje za Republiku Srpsku u proteklih nekoliko godina, upravo zato što je pitanje državne imovine, pa pitanja sukcesije neperspektivne, pa perspektivne vojne imovine raspakovalo do razmjera da su tu ušle šume i poljoprivredno zemljište. To je nešto što je kroz djelovanje Ustavnog suda BiH jedan od primjera kako se može dalje razvlastiti Republika Srpska bez formalnog prenosa nadležnosti, naravno donošenjem zakona na nivou Parlamentarne skupštine, ali i sporazuma između entiteta", rekao je Mazalica.

On napominje da je Ustavni sud 2001. godine donio odluku da Republika Srpska ima pravo da uređuje svoje imovinsko-pravno-obligacione odnose u skladu s ustavnom podjelom nadležnosti između entiteta i države za šta su glasali bošnjačke sudije Begić i Omeragić. Nakon toga je Ustavni sud odlučivao drugačije i odlučio da Srpska ne može raspolagati šumama, poljoprivrednim zemljištem itd.

"Mi smo u februaru donijeli zakon koji je sličan ovom. On je naložio svim institucijama od Republike, javnih preduzeća da knjiže tu imovinu koja se vodila kao državna svojina. U međuvremenu, Kristijan Šmit je to nešto stavljao van snage, ali to naša Geodetska uprava nije uvažavala. Ustavni sud je donio takođe odluku koja je neustavna i koja nije u skladu sa ranijim odlukama Ustavnog suda. Kada je EU u izvještaju Evropske komisije navela da nije u skladu s vladavinom prava i da mi ne poštujemo odluke Ustavnog suda BiH. A da li je u skladu s vladavinom prava da Ustavni sud u 20 godina odlučuje dva puta različito o istom pitanju? Oni bi morali zauzeti isti stav po tom pitanju", kaže Mazalica.

On poručuje da su jasne nadležnosti Republike Srpske koje su pretpjele mnoge intervencije visokih predstavnika, ali je imovina ostala Republike Srpske. Mazalica takođe dodaje da je neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

Geodetska uprava je knjižila poljoprivredno zemljište, sve ono što nije obuhvaćeno onim prvim zakonom koji je nametnuo Pedi Ešdaun i onu imovinu koju je on stavio. Geodetska uprava je nastavila da radi te poslove. Mi ćemo ovim zakonom ispoštovati odluku Ustavnog suda, ali neće se promijeniti ništa, poručuje Mazalica.

"Čuli smo od strane druga dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH Komšića i Bećirovića da oni već najavljuju apelciju Ustavnom sudu na zakon koji još nismo usvojili. Da li je zakon klecanje koljena i popuštanje pred Šmitom, Sarajevom kada oni već najavljuju apelaciju Ustavnom sudu? Očigledno da nije.  Ovo je sada zakon koji će implementirati odluku Ustavnog suda BiH. Nesprovođenje odluka Ustavnog suda je krivično djelo. Naravno da ima odluka koje nisu sprovedene. U svakom slučaju, ovo je dobro da se donese zakon. Kao kada smo donijeli Zakon o praznicima Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda i praktično napravili manevar. I ovo je manevarski potez koji će ovo pitanje prolongirati i držati ga u opticaju. Mislim da će Ustavni sud kada bude odlučivao o apelaciji Komšića i Bećirevića da će s obzirom na prethodnu odluku biti suočen sa određenim problemima da i ovaj zakon proglasi neustavnim".

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.