ATV

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini

Mazalica: Odsustvo stida, očajanje i frustracija sujetnog Kristijana Šmita

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2023. 12:10

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da njemački turista Kristijan Šmit, u svom pristrasnom i tendencioznom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a, još jednom pokazuje svoje očajanje i frustraciju.

"Prepun paušalnih ocjena i netačnih tvrdnji, izvještaj koji prelazi preko onoga što mu ne odgovara, a preuveličava ono što misli da je važno najbolji je dokaz ispravnosti odluke o nepriznavanju ovog sujetnog čovječuljka za visokog predstavnika", naglasio je Mazalica za Srnu reagujući na Šmitov izvještaj Savjetu bezbjednosti.

On je naveo da se već u prvoj rečenici može vidjeti Šmitova bestidnost, jer kaže da je tokom izvještajnog perioda dominirala remetilačka retorika i aktivnosti vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

"Blokade infrastrukturnih projekata koje dolaze od sarajevskih političara, kojima bi se zaposlile hiljade ljudi, poboljšala gasna i elektroenergetska diversifikacija i pojeftinili energenti, kao i blokade u formiranju vlade Federacije, za Šmita nisu remetilačke aktivnosti", ukazao je Mazalica.

Dodik: Srpski narod uvijek bio na pravoj strani istorije

Dodik: Srpski narod uvijek bio na pravoj strani istorije

On je naglasio da iz Republike Srpske stiže samo efikasno formiranje vlasti i pozitivan doprinos uspostavljanju vlasti na novou BiH, ne vrijeđajući nikoga i ne zaustavljajući niti jedan proces na nivou BiH, ali očigledno Šmit nije hrabar jer se ničega ne boji, već jer se ničega ne stidi.

"Koliko očigledna frustracija može biti Republikom Srpskom, da u dijelu izvještaja kada govori o niskom učešću žena u političkom životu, neće da prizna da je Željka Cvijanović iz SNSD-a prva žena izabrana za člana Predsjedništva BiH u istoriji. Ali zato će navesti da vlasti Republike Srpske podrivaju institucije BiH vršeći opstrukcije njihovog rada i donošenja odluka, što je apsolutna laž", istakao je Mazalica.

Kina i Rusija mogu zatražiti zatvaranje OHR-a: Ne priznaju autoritet Šmita

Kina i Rusija mogu zatražiti zatvaranje OHR-a: Ne priznaju autoritet Šmita

On je naveo još jednu žalosnu i opskurnu tvrdnju Šmita, a to je da BiH postaje zemlja podijeljena između autoritarizma u jednom entitetu i demokratije u drugom.

"Da čovjek nije čitao ostatak njegovog izvještaja, sasvim sigurno bi pomislio da autoritarizam vlada u onom entitetu u kojem strani kolonijalni namjesnik suspenduje Ustav da bi se formirala vlada pola godine nakon izbora", rekao je Mazalica.

On je naglasio da Kristijan Šmit u svom izvještaju takođe pravi lažni balans između reisovog pozivanja na rat u izjavi da bi i oružjem branio institucije BiH, i mitropolitovog nazivanja Bošnjaka "muslimanima" i "muhamedancima", što jesu nazivi za njihovu vjersku pripadnost.

Dodik Konakoviću: Kad sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu

Dodik Konakoviću: Kad sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu

"Kad su Srbi, prema Šmitovom mišljenju, loši, onda se to diže do neba, a kad su loši Bošnjaci, traži se sličan grijeh kod Srba, samo da bi se izbjegla selektivna osuda i da bi se sve strpalo u isti koš", konstatovao je Mazalica.

Pratite nas i putem Vibera!

Tagovi: