Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Milunović: Programi podrške licima sa invaliditetom strateško opredjeljenje Srpske

  • Izvor: Srna
  • 02.12.2021.19:19

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je Odbojkaškom klubu invalida (OKI) "Kozara" iz Prijedora 20 godina rada i poručio da su programi podrške licima sa invaliditetom i ratnim vojnim invalidima strateško opredjeljenje Republike Srpske.

"Ratni vojni invalidi druže se, razvijaju sportski i takmičarski duh, kolektivni duh koji ih socijalizuje i uključuje u društvo. Posebno mi je zadovoljstvo što je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zatite moglo da pomogne u više navrata", rekao je Milunović novinarima u Prijedoru.

Očekuje, kako je rekao, da će doći do povećanja invalidnina za četiri odsto za ratne vojne invalide, kako je i planirano u budžetu, i da će to biti, ako se usvoji, najveće povećanje od 2014. godine do danas.

On je prisustvovao svečanosti koju su organizovali članovi ovog kluba povodom obilježavanja jubileja, te je tom prilikom istakao da klub "Kozara" ima izvanredne rezultate.

Milunović je i povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom uputio čestitke svim osobama sa invaliditetom, naglasivši da je Republika Srpska učinila mnogo više za tu kategoriju stanovnika, u odnosu na zemlje u okruženju.

"Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji invalida je prvi zakon koji je donesen na ovim prostorima i zahvaljujući Fondu za profesionanu rehabilitaciju, odnosno od njegovog osnivanja, zaposleno je i program ekonomske podrške dobilo 2.315 osoba sa invaliditetom, od kojih je 1.971 ratni vojni invalid", istakao je Milunović.

On je dodao da su strateško opredjeljenje Republike Srpske, gdje je u sistemu više od 30.000 ratnih vojnih invalida upravo programi podrške osobama sa invaliditetom i ratnim vojnim invalidima da bi došlo do njihove što veće socijalne uključenosti u društvo.

Ukazao je na niz projekata kojima se nastojao poboljšati položaj ratnih vojnih invalida, a među njima su ortopetska pomagala.

Predsjednik OKI "Kozara" Prijedor Miladin Cvijić rekao je novinarima da ovaj Klub ne bi mogao da opstane bez Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, istakavši da nije samo riječ o novcu, već i pomoć u vezi sa problemima sa kojima se susreću. "Ta pomoć ministra i njegovog tima je za nas velika", dodao je Cvijić.

Kapiten kluba "Kozara" Dragan Čubrilo, ratni vojni invalid četvrte kategorije sa 80 odsto, rekao je da je u klubu od njegovog osnivanja i da kapitensku traku nosi gotovo 18 godina.

Večeršnjoj svečanosti prisustvovao je i zamjenik gradonačenika Prijedora Žarko Kovačević koji je članovima OKI "Kozara" čestitao jubilej, naglasivši da su to dobri ljudi koji mogu da budu ponosni na svoje rezultate i iskazao opredijeljenost da podržavaju njihov rad i ubuduće.

Klub ima 15 članova od kojih je deset ratnih vojnih invalida, dok su ostali civili sa invaliditetom i dva trenera.