ATV

Ministar poljoprivrede

Minić: Jeftini pokušaj manipulacije bijeljinske uprave semberskim poljoprivrednicima

  • Извор: СРНА
  • 10.02.2023. 17:33

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je za Srnu da su optužbe na račun Ministarstva iz bijeljinske Gradske uprave najobičnija manipulaciji u svrhu odbrane fotelje Ljubiše Petrovića pred predstojeći referendum o opozivu gradonačelnika u Bijeljini.

Minić je napomenuo da sam autor saopštenja iz bijeljinske Gradske uprave odlično zna da je on, kao novi ministar, na dužnost stupio krajem 2022. godine kada su sredstva iz agrarnog budžeta uveliko bila i raspoređena i uplaćena poljoprivrednicima.

"Takođe, odlično znaju da je Pravilnik o raspodjeli sredstava za 2023. godinu usvojen nedavno i da je tek počeo prijem zahtjeva naših poljoprivrednika po tom osnovu. Prema tome, ja kao ministar nisam imao ni teoretske mogućnosti da reagujem na način na koji me imenom u prezimenom prozivaju saradnici Ljubiše Petrovića", pojašnjava Minić.

Ministar Minić dodaje da je obaveza prema poljoprivrednicima da se obećanje o pomoći realizuje i da će svaka preuzeta obaveza prethodne Vlade ili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biti ispoštovana, pa tako i kada je šteta od prošlogodišnje suše u pitanju.

"Ipak, to se ne rješava saopštenjima, nego zakonom predviđenom procedurom. Umjesto da prikupljaju jeftine poene i obmanjuju javnost, bolje da pomognu resornom ministarstvu da se prikupe svi relevantni podaci o šteti, a poljoprivrednici sa popunjenim zahtjevima uključe u proceduru za 2023. godinu. Svaki opravdan zahtjev biće uzet u obzir", naglašava Minić.

Ministar Minić zaključuje da u stvarima koje se tiču životnih potreba građana nema mjesta populizmu.

"Razumijem da nekima nije drago što je u proceduri opoziv gradonačelnika Bijeljine. Razumijem da im nije milo ni što je formirana Vlada u ovom sastavu, ali kada pričamo o problemima naših ljudi bilo bi ipak poželjno malo više korektnosti, a mnogo manje neosnovanih ličnih prozivki", zaključuje Minić.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina danas je saopšteno da je za saniranje štete prouzrokovane sušom u Semberiji izdvojeno 1.230.000 KM iz gradskog budžeta, te pitaju da li poljoprivredni proizvođači mogu očekivati obećanu pomoć za saniranje ove štete iz resorno ministarstva Srpske.