Narodna skupština

Mitrović: Izmjenama Zakona o privrednim društvima do povećanja ekonomske aktivnosti

 • Izvor: Srna
 • 07.02.2023.15:49

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima uređivanje upravljanja, načina osnivanja i donošenja poslovnih odluka radi stvaranja povoljnih pretpostavki za povećanje ekonomske aktivnosti i razvijanja konkurentnosti privrede Srpske.

Mitrović je pojasnio da je riječ o sistemskom propisu čija je namjera unaprijediti procedure odlučivanja u privrednim društvima.

"Cilj je i zaštita integriteta tržišta hartija od vrijednosti (HoV), kao i interesa i prava članova, odnosno akcionara u privrednim društvima, a sve radi stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta", rekao je Mitrović, obrazlažući ovaj akt na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da se predloženim zakonskim odredbama vrši djelimično usaglašavanje sa propisima EU iz oblasti privrednog prava, kao i otklanjanje sitnijih nedostatka u važećem zakonskom rješenju.

Mitrović je precizirao da se ovim aktom utiče na uvođenje mogućnosti sukcesivne uplate novčanog dijela osnovnog kapitala kod društava sa ograničenom odgovornošću, kao i na propisivanje prava za društva sa ograničenom odgovornošću da obavezu vođenja knjige udjela prenesu na Centralni registar hartija od vrijednosti.

U obrazloženju ovog zakona navodi se da se njime utiče i na normiranje da Centralni registar HoV upisuje založna prava nad udjelima društava sa ograničenom odgovornošću koji su kod njega registrovani, kao i na uvođenje mogućnosti da se mjesto održavanja skupštine privrednog društva može utvrditi i u pozivu za sjednicu, te na produžavanje rokova zastarjelosti potraživanja u odnosima između privrednog društva i njegovih članova, odnosno akcionara.

U dokumentu se navodi da se ovim aktom utiče i na djelokrug rada i većinu za donošenje određenih odluka u skupštini društva sa ograničenom odgovornošću, postupak istupanja i isključenja člana iz društva sa ograničenom odgovornošću, određivanje prodajne cijene akcija, poboljšanje zaštite prava akcionara na dividendu, izmjene u načinu dostavljanja poziva za sjednicu skupštine i upravnog odbora akcionarskog društva i uređivanje postupka prekograničnog pripajanja i spajanja privrednih društava.

U narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 16.35 časova.

 • 17:00 Top 10 tajni i misterija

  Da li ste ikada razmišljali postoje li vanzemaljci, susreti druge vrste i paranormalne aktivnosti? Da li je Bigfoot zaista postojao? Da li čudovište još uvijek spava na dnu Loch Nessa? Postoje li anđeli? Kakve tajne kriju 'svete spise'?

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.