ATV

Министарствo рада

Мјере Владе Српске дају резултате у сузбијању рада на црно

  • Извор: СРНА
  • 26.11.2023. 09:39

У Републици Српској евидентан је рекордан број запослених који је премашио 290.000, те константан раст просјечне плате што иде у прилог чињеници да мјере које проводи Влада дају резултате на сузбијању рада на црно, речено је у Министарству рада.

Из Министарства додају да Влада Српске континуирано ради на побољшању положаја радника и незапослених, као и на унапређивању пословног окружења.

Број запослених, како се наводи, премашио је 290.000, док је на евиденцији на дан 31. октобар регистровано 59.851 незапослених, што је за 6.408 мање у односу на октобар прошле године.

- Податак о броју запослених у Републици говори у прилог томе да мјере које Влада проводи у континуитету дају одређене резултате на сузбијању сиве економије - кажу у ресорном министарству.

Из Министарства напомињу да је просјечна плата у Српској у септембру износила 1.277 КМ, те да је присутан тренд раста плата која представља битан фактор за задржавање домаће радне снаге.

У Министарству рада истичу и да Министарство привреде и предузетништва у сарадњи са Пореском управом Српске проводи активности које се односе на додјеле подстицаја за повећање плата радника.

- За седам обрачунских периода, од јула 2019. године до децембра 2022. године, одобрено је 53.625.978 КМ подстицаја за повећање плата радника. У наведеном периоду поднесено је укупно 4.289 захтјева за подстицај за повећање плата, а одобрена су 3.946 захтјева или 92 одсто од укупног броја поднесених - додали су у Министарству рада.

Корисници подстицаја била су 1.334 различита привредна субјекта који су повећали плате за 50.546 радника.

У Министарству појашњавају да је основни циљ додјеле средстава подстицаја побољшање положаја радника, у смислу утврђивања виших новчаних накнада по основу плата и временски дуже одржавање увећане плате радника, те отклањање сиве зоне у области исплате плата радника и превођење цјелокупног новчаног износа који радник добије од привредног субјекта у легалне токове.

Из Министарства напомињу да надзор над примјеном Закона о раду, других прописа о радним односима, колективних уговора и правилника о раду, којима се уређују права, обавезе и одговорности запослених, врши Републичка управа за инспекцијске послове са којом је сарадња континуирана.

- На недавно одржаном састанку представника Министарства рада и Инспектората закључено је да постојећи систем надзора треба побољшати и додатно унаприједити - подсјетили су из Министарства за Срну.

Пратите нас и путем Вибера