Посао обављају професионално и одговорно

МУП Српске - поуздан учесник мировних мисија УН-а

 • Извор: АТВ
 • 29.05.2024. 18:58

Недавно се вратила са мировне мисије на Кипру. Три пута је била и у Јужном Судану. Маја Гачић је кроз мировне мисије са својим колегама спасила на хиљаде живота. Свој посао су, каже, обављали часно, професионално и одговорно.

- Само 10 колега мојих из различитих земаља свијета и ја, спасили смо животе преко 120.000 цивила, значи, они су потражили помоћ у базама УН-а, нисмо имали директне одговоре како, шта да радимо, да ли да им отворимо капије, можемо угрозити своје животе, међутим ми смо полицијски службеници, а први и основни задатак је заштита живота људи - каже Маја Гачић, припадник МУП-а Српске.

Кадар полиције Српске може да парира колегама из цијелог свијета. Њихова служба је опасна и изазовна. Част је и задовољство ипак доживјети такво искуство,причају мировњаци МУП-а Српске.

- Припадници МУП-а у већини случајева обављају руководне функције и у томе смо препознати и у свијету и УН-у, тако да имамо јако велико поштовање од припадника УН-а и земаља  којима смо ми служили - истиче Ратко Гојић, припадник МУП-а Српске.

У мировним мисијама тренутно учествује 10 припадника МУП-а Републике Српске. Осморо их у Јужном Судану и двоје на Кипру. Они су наши амбасадори, истиче први човјек МУП-а.

- МУП Српске ово не сматра сада као једну међународну обавезу, она и јесте то, али заправо сматрамо да је наш интерес у једној оваквој мисији и да је он више значајан. Прије свега и сами смо не тако давно били у једној таквој кризној ситуацији, у трагичном сукобу, Одбрамбено-отаџбинском рату и знамо колико је значајна та помоћ - изјавио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Мировне мисије у којима су учествовали полицајци из Српске покриле су до сада велики број земаља свијета.

На редовним и професионалним позицијама у мисијама Источни Тимор, Либерија, Кипар, Судан, Бриндизи и Гвинеја Бисао било је више од 100 полицајаца из Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

 • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 18:20 Чаролија Републике Српске (еп.04)

  ''Чаролија Републике Српске (еп.04)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

 • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.