Banjaluka

Na Naučnoj konferenciji analizirano bezbjednosno stanje u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 27.05.2022.10:30

Naučna konferencija pod nazivom “Ugrožavanje bezbjednosti Republike Srpske“, u fokusu je imala analiziranje trenutnog stanja u Srpskoj, predviđanje novih trendova i informisanje javnosti o istim, istakao je Mitar Kovač, direktor Bezbjednosnog foruma Banja Luka.

  “Cilj održavanja današnje konferencije u Banjaluci jeste da se od strane naučnih radnika, specijalista iz oblasti bezbjednosti iz različitih uglova, analizira trenutno stanje, predviđaju trendovi i da se o tome informiše javnost“, rekao je Kovač. 

Dodao je kako se bezbjednost u Evropi znatno promijenila tokom ukrajinske krize. 

“Suština je u tome da se bezbjednost generalno u Evropi promijenila tokom ukrajinske krize, da pojedini zapadni mediji pokušavaju da prave neku simetriju i da dio te krize prelivaju na Balkan, posebno na Bosnu i Hercegovinu i na prostor Kosova i Metohije“, rekao je on. 

 Naveo je kako je bitno međusobne sukobe riješiti mirnim putem i razgovorom.  

“Nakon sukoba na prostoru Balkana  90-ih godina, mislim da je potrebno da se sve postojeće protivrječnosti rješavaju međusobnim razumijevanjem. Konkretno u Bosni i Hercegovini, kada govorimo o kriznom stanju, treba da se rješava međusobnim razumijevanjem konstitutivnih naroda i uvažavanjem ustavnih nadležnosti entiteta“, kazao je. 

Istakao je kako je bitno da Republika Srpska u svojoj unutrašnjosti bude složna i očuva volju naroda. 

“Bitno je da Republika Srpska u okviru sebe nema pukotine između političkih predstavnika i subjekata, da očuva volju naroda i donijete odluke“, rekao je Kovač. 

Na konferenciji su govorili i Dragan Petrović, naučni savjetnik iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, profesori Željko Budimir i Nevenko Vranješ sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.