Opozicija izbjegava osudu

"Na odluku Ustavnog suda slijedi veoma snažan, možda čak i neočekivan odgovor"

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2022.19:05

Čim bude prilike, biće predložen novi zakon sa istim sadržajem. Ako ga budu ukidali, donosiće se svaki put novi, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže i da se prema Republici Srpskoj ne bi ovako odnosili da po ovim pitanjima ima kompletnog jedinstva.

“Očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče Republike Srpske. On hoće da problematizuje sve što je Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato Republici Srpskoj. To su spekulatni koji su ovdje došli, stranci i dva muslimana koji ne podnose Republiku Srpsku. Samo jedinstven odnos institucija Republike Srpske – sasvim je različito kada NSRS u punom kapacitetu donosi odluke jednoglasno o zaštiti Republike Srpske. Od te imovine koju je opozicija napustila, pa do posljednjih primjera kada su napustili ovo oko Njemačke, a Njemačka sve to i radi u suštini prikriveno", kaže Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.

Jedinstva nema, kao ni reakcija lidera opozicionih partija. Ni nakon pitanja novinara, direktne osude neme. Odgovori se pakuju. Tako i Jelena Trivić. Konkretnu osudu izbjegava. Stranci koji je trebalo da odu odavno, a i dalje sjede u Sudu, nisu joj krivi. Krivac joj je i za to Milorad Dodik. Ista je priča i njenih stranačkih kolega.

“I pitanje državne imovine i pitanje funkcionisanja Ustavnog suda su direktni negativni repovi ove vlasti koju predvodi SNSD, SDA i HDZ", kaže Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Iz drugog tabora i danas oštro osuđuju neustavnu odluku. Njeno neprovođenje je jedina opcija Republike Srpske, poruka je narodnog poslanika Srđana Mazalice. Ovo je izuzetno važno pitanje, a opozicija ćuti ili, poput Jelene Trivić imaju, kako kaže, paušalne opaske. 

"Donošenje, naravno Zakona o Ustavnom sudu BiH na način da se za svaku odluku mora glasati bar jedan iz reda konstitutivnih naroda, tu je Dodik naravno, uvijek bio doljedan. Jasno se vidi da je opredjeljenje SNSD-a bilo da se radi i mimo zvaničnog stava Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH, tj. da se ide u pravcu da Republika Srpska konzumira svoje ustavno pravo da uređuje i obezbjeđuje svojinsko imovinske pravne odnose", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Odluka Ustavnog suda duboko zadire u suverenitet Srpske u kojoj je javnost očekivala da lideri opozicije osude takav postupak, poručuje i potpredsjednik Parlamenta Srpske. Milan Petković kaže da kao advokat, ali ne i Dodikov branilac, može da poruči da Ustavni sud BiH nije nikakav "Dodikov sud" već sud koji sistemski uništava Republiku Srpsku.

Tagovi: