Radovan Višković

"Napadi na Srpsku nisu prestali svih 30 godina"

  • Izvor: ATV
  • 09.01.2022.14:05

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je građanima Srpske, Dan Republike te poručio da je ovo više nego veliki datum za sve nas.

"Osjećaj je veličanstven. 30 godina od postojanja Srpske je nešto što je i više nego veliki datum za sve nas, i za nas koji smo na neki način i učestvovali u stvaranju Srpske", rekao je Višković za ATV.

Govoreći o odnosima Srpske i Srbije, premijer kaže da nisu bili bolji od nastanka Srpske. 

"Mogli smo čudi i u obraćanju da je predsjednik Vlade Srbije poslala poruku, da Srbija i srpski narod koji žive sa druge strane Drine u susštini pružaju punu podršku Srpskoj i nama koji smo u BiH i Srpskoj. Zahvaljujući Dodiku i Vučiću naši odnosi su na najvećem mogućem nivou od nastanka Srpske i to se vidi na svakom koraku. Radimo zajedničke projekte, Srbija nam je značajno pomogla u skoro svim lokalnim zajednicama. I mi smo se našli na pomoći Srbiji, kada je došlo problema sa električnom energijom mi smo sve viškove usmjerili na Srbiji", rekao je predsjednik Vlade Srpske.

Na konstantne napade iz drugog entiteta i međunarodne zajednice, Višković kaže da rukovodstvo Srpske dosta energije troši na odbranu od toga, energije koja se može utrošiti na stvari koje su potrebn Srpskoj.

"Nije nimalo lagodna situacija, nije nimalo situacija "normalna". Dosta energije, truda i vremena trošite na stvari koje u normalnim uslovima ne bi morao. Svoju energiju bi uložili u stvari koje su potrebne Srpskoj. Sigurno da mi u Srpskoj bar 50 odsto svoje energije moramo trošiti na odbranu Srpske, na odolijevanjim svim napadima i udarima, koji nisu prestali svih 30 godina samo su nekad bili blaži. Uvijek ide neki napad", kaže Višković. 

Govoreći o razgovorima sa premijerom Srbije Anom Brnabić, on je rekao da je poslata poruka da Srbija i srpski narod sa druge strane Drine pružaju punu podršku Republici Srpskoj i da su odnosi izuzetni zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku.

Višković je konstatovao da Republika Srpska sa Srbijom ima značajne investicione projekte vezane za energetiku, putnu infrastrukturu, ali koji se ne mogu realizovati u jednoj kalendarskoj godini, te naveo da je riječ o Gornjim Horizontima, Buk Bijela, Foča, Paunci, aerodromu u Trebinju.

Za naredne dane je najavio završetak tenderske procedura i ukoliko ne bude žalbi, biće izabran izvođač radova na izgradnji auto-puta od Rače prema Bijeljini.