Posebna sjednica

Narodna skupština Srpske usvojila budžet za 2022. godinu

  • Izvor: ATV
  • 15.12.2021.17:42

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na današnjoj posebnoj sjednici budžet Republike Srpske za 2022. godinu.

Budžet za narednu godinu iznosi 4,024 milijarde KM i veći je za osam miliona KM od rebalansa republičkog budžeta za 2021. godinu

Osim toga, poslanici su usvojili i Zakon o izvršenju budžeta za 2022. godinu.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je pred poslanicima obrazložila Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu  ističući da je budžet u velikoj mjeri socijalni i usmjeren na zaštitu stanovništva, s obzirom na inflaciju prisutnu u cijelom svijetu, ali da je istovremeno raspoređen tako da se povećaju plate radnika i rastereti privreda.

Poslanici su se o dvije tačke Dnevnog reda izjasnili odmah po okončanju rasprava. 

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022‐2024. godine.  

Obrazlažući na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Prijedlog ekonomskih refomi Republike Srpske za period 2022-2024. godine, premijer Radovan Višković rekao je da će projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022-2024. godine u Republici Srpskoj iznositi 4,5, zatim 4,3 i 4,6 odsto što je rezultat oporavka domaće tražnje u Republici Srpskoj, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

On je rekao da  da su glavni ciljevi politika Vlade Republike Srpske, za mandatni period 2018–2022. godine, dati kroz sedam prioriteta, a to su: produktivnost privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, zatim poboljšanje demografske pozicije Republike Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja. 

Poslanici su o prijedlogu budžeta za narednu godinu raspravljali po hitnom postupku.

U nastavku posebne sjednice poslanici će razmatrati prijedloge zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, o radu, o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, te o platama zaposlenih u javnim službama.