Уставни суд

''Није прихватљив захтјев Клуба Бошњака о именовању Драгане Чавке''

  • Извор: СРНА
  • 10.07.2024. 15:14

Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса утврдило је да није прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у одлуци о именовању Драгане Чавке за члана Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

Како је појашњено, наводи из образложења не могу се довести у везу са виталним националним интересима који су дефинисани Уставом Републике Српске.

Вијеће је истакло да се из навода образложења захтјева не уочава у чему се састоји повреда виталног националног интереса бошњачког народа да буде адекватно заступљен у законодавним, извршним и правосудним органима власти, с обзиром на чињеницу да се оспореном одлуком врши избор члана Управног одбора РТРС-а, који има статус јавног предузећа, саопштено је из Уставног суда.

Нема сагласности о именовању Драгане Чавке за члана УО РТРС

Нема сагласности о именовању Драгане Чавке за члана УО РТРС

Вијеће је расправљало о прихватљивости захтјева, то јесте да ли постоје процесноправни услови за мериторно одлучивање о томе да ли је оспораваним актом Народне скупштине дошло до повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа.

Подносилац је у захтјеву истакао да је одлуком, којом је Драгана Чавка изабрана за члана Управног одбора РТРС-а, повријеђен витални национални интерес бошњачког народа јер постоји основана сумња да је ријеч о манипулацији приликом њеног изјашњавања о националној припадности.

Бошњаци уложили заштиту виталног националног интереса на именовање Чавке

Бошњаци уложили заштиту виталног националног интереса на именовање Чавке

Клуб бошњачког народа сматра да Уставом гарантована заштита права конститутивних народа да буду адекватно заступљени у законодавним, извршним и правосудним органима власти, не подразумијева само бројчану заступљеност у институцијама власти, већ и адекватну заступљеност.

То јесте да носиоци власти могу бити припадници одређеног конститутивног народа ако су ту припадност стекли рођењем или се дужи низ година изјашњавају као Бошњаци, а не како одређена професија или функција то захтијева.

Амиџић о именовању Чавке у УО РТРС: Мене би било срамота

Амиџић о именовању Чавке у УО РТРС: Мене би било срамота

Одлуку о избору члана Управног одбора РТРС-а изгласала је 28. маја Народна скупштина Републике Српске.

Вијеће народа Републике Српске 20. јуна није постигло сагласност о вету Бошњака на именовање Чавке, сагласност није постигла ни 2. јула Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске за усаглашавање закона, прописа и аката, због чега је ово питање разматрао Уставни суд Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера