Bez prisustva srpskih poslanika

Niko od Srba sutra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma

 • Извор: АТВ
 • 03.03.2022. 19:02

Hitna sjednica Predstavničkog doma, sutra će biti održana, ali bez prisustva srpskih poslanika. Denis Zvizdić zakazao je sjednicu na zahtjev devet poslanika iz Federacije koji su zatražili da BH parlamentarci hitno razmatraju novonastalu krizu u Ukrajini, iako po Ustavu BiH, poslanici nemaju nadležnost da vode spoljnu politiku. Za je nadležno isključivo Predsjedništvo, ali o tome juče nisu željeli da raspravljaju Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Imate situaciju da neće u Predsjedništvu, a neki pokreću na Parlamentu, a oni koji pokreću u Parlamentu, nisu zastupljeni u Predsjedništvu, to odražava svu tugu kojoj se BiH nalazi, jedne zemlje koja po nekima mora po svaku cijenu da bude, ali ona uporno pokazuje da je nemoguća i to je ta priča", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U SNSD-u podsjećaju i da sutrašnja sjednica nije zakazana u skladu sa procedurom. Nebojša Radmanović podsjeća da se po Poslovniku, hitna sjednica zakazuje iz opravdanih razloga, kojih u ovom slučaju nema. 

"Mi sad dolazimo u apsurdnu situaciju da sada političari iz Sarajeva, neće u Predsjedništvu BiH da raspravljaju o aktuelnoj situaciji, čak odbiju prijedlog Milorada Dodika, a obrnuto u PD hoće da raspravljaju iako to nije u njihovoj ustavnoj nadležnosti", rekao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH.

Da će sutra srpski parlamentarci nastupati jedinstveno potvrdili su to iz Srpskog kluba. Iz opozicije taj stav potvrdio je samo lider DNS-a, dok druga dvojica nisu odgovarala na telefonske pozive.

"Ja neću prisustvovati sjednici iz razloga što je vođenje spoljne politike u nadležnosti Predsjedništva BiH, a ne Parlamenta BiH. Očigledno da je namjera poslanika iz Federacije da prodube i onako postojeću krizu i moguće da izazovu sukobe", rekao je Nenad Nešić, poslanik DNS-a u PD PS BiH.

Biće zanimljivo pratiti ponašanje hrvatskih poslanika. Potvrdili su svoj dolazak, ali još ne znaju kako će se odnositi prema predloženom dnevnom redu i spoljnoj politici. 

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.