Obraćanje Kristijana Šmita

Novaković Bursać: SNSD će se ponašati tako da u BiH trenutno nema visokog predstavnika

  • Izvor: Srna
  • 28.10.2021.08:07

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je planirano da se poslanicima obrati Kristijan Šmit, zakazana je za danas.

Sjednica Predstavničkog doma počeće u 12.00 časova, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da će se ova stranka ponašati tako da u BiH trenutno nema visokog predstavnika.

Ona je za "Nezavisne novine" izjavila da je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika i da ona nikada nije čula za ovakav dnevni red, kao i da je poziv upravo dobila.

"Ne može tačka dnevnog reda glasiti obraćanje i mislim da je, nažalost, gospodin Zvizdić krenuo putem stvarnog omalovažavanja Predstavničkog doma počevši u utorak sa odlukom proširenog Kolegijuma za koju prošireni Kolegijum opšte nema nadležnosti. Prošireni Kolegijum je uzurpirao pravo, koje nema po Poslovniku da odobri obraćanje", pojasnila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, dozvoljeno je obraćanje Šmitu u svojstvu visokog predstavnika, a on to nije, jer nema adekvatnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja to potvrđuje.

"To je još jedna devalvacija kako Predstvaničkog doma tako cijele Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, ovo je vrhunac. Zna se kako se gosti obraćaju, uobičajena je to praksa ali to nikada nigdje nije viđeno kao tačka dnevnog reda", istakla je Bursaćeva.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Mira Pekić smatra preuranjenim Šmitovo obraćanje i da bi trebalo sačekati jedan period dok se neke stvari ne riješe.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je juče da obraćanje Kristijana Šmita u parlamentu BiH predstavlja ismijavanje jednog konstitutivnog naroda.