Potpisan sporazum

Novo ruho za 20 objekata u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 30.12.2021.18:58

Zdravstvene i obrazovne ustanove širom Srpske dobiće novo ruho. I to zahvaljujući kreditnim i grant sredstvima koje je obezbjedio Fond za zaštitiu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Potpisali su sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o dugoročnom finansijskom aranžmanu.

"Kroz koji je obezbjeđen kredit od 4,5 miliona eura i grant sredstva od strane Evropske komisije u iznosu od 1,5 miliona eura. Ovo je prilika da se zahvalimo EU, odnosno Evroskoj komisiji za obezbjeđenje ovih grant sredstava. Kroz ovaj projekat je planirano da se u naredne dvije godine provedu mjere energetske efikasnosti, mjere obnove na 20 objekata", rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.  

Sa obnovom objekata, trebao bi se postići veći komfor za korisnike. Najveći benefit biće ostvaren u uštedi troškova za energiju na ovim objektima koji bi godišnje mogao da iznosi i do 20.000 maraka. 

"Ovo su važna sredstva, koja će poboljštati energetsku efikasnost u zgradama. Više od godinu dana smo radili na identifikaciji zgrada, uglavnom škola i bolnica koje će ostvariti koristi u energetskoj efikasnosti i istovremeno će uštedjeti na grijanju, troškovima struje i smanjiti emisiju ugljen dioksida", rekla je Manuela Nesel, šef ERBD za BiH. 

Na obnovi zgrada radiće domaća građevinska preduzeća, što bi trebalo da dovede do pokretanja novih radnih mjesta. Na taj način projekat ima dodatnu vrijednost, poručeno je poslije potpsivanja sporazuma.