Položeni vijenci junacima grada

Obilježeno 79 godina od oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu

  • Izvor: Srna
  • 10.07.2022.12:01

U Prnjavoru je danas obilježeno 79 godina od oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom položeni su vijenci kod spomen-bista narodnim herojima - junacima grada i kod spomen-obilježja poginulim borcima Narodno-oslobodičkograta (NOR) i žrtvama fašističkog terora.

Predsjednik SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić podsjetio je da je Prnjavor u NOR-u dao oko 4.500 boraca od kojih je više od 700 poginulo, a ranjeno oko 1.200.

"Mladi bi trebalo da više prisustvuju ovakvim događajima i da nastave našim stopama, da se sjećaju ljudi koji su dali svoj život za slobodu, jer ne smijemo zaboraviti našu istoriju", poručio je Radonjić.

Načelnik opštine Darko Tomaš istakao je da je Prnjavor, kao rijetko koji grad u tadašnjoj Jugoslaviji, bio slobodan 626 dana, a dao je četiri narodna heroja i 22 nosioca spomenice, što uz broj učesnika u ratu, poginulih i ranjenih ukazuje na ogromnu žrtvu.

"Na ovakvim mjestima uvijek ističem da se svi problemi mogu rješavati dijalogom, a ne ratom, i da svi moramo raditi na tome da se ovakvi događaji iz prošlosti nikada više ne ponove", rekao je Tomaš.

Profesor istorije Dario Topić iz Zavičajnog muzeja u Prnjavoru rekao je Srni da je partizanska vojska ušla u Prnjavor 10. jula 1943. godine akcijom Prnjavorskog partizanskog odreda i Pete kozarske udarne brigade.

"Odmah po ulasku u Prnjavor pristupilo se formiranju i takozvane narodne vlasti, odnosno Narodnooslobodilačkih odbora, a 1. avgusta 1943. godine formirana je Komanda mjesta Prnjavor", pojasnio je Topić.

Prema istorijskim podacima, Prnjavor je nakon 10. jula 1943. godine uglavnom bio pod kontrolom partizanskih snaga.

Neprijateljske snage kratkotrajno su zauzele Prnjavor u januaru i avgustu 1944. godine.

Na osnovu podataka kojima raspolaže OO SUBNOR-a spomen obilježja koja ukazuju na velika stradanja u NOR-u nalaze se u Donjim Vijačanima, Potočanima i Prnjavoru, a osim njih ima još petnaestak manjih spomenika na području cijele opštine.


Tagovi: