Два закона

Одбор за уставна питања Народне скупштине: Није повријеђен витални национални интерес

 • Извор: АТВ
 • 18.06.2024. 15:48

Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске одржао је данас 11. редовну сједницу на којој је разматрао и утврдио одговоре на захтјеве Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за заштиту виталног националног интереса, на два закона: Закон о референдуму и грађанској иницијативи и Изборни закон Републике Српске.

Став Одбора за уставна питања у овим предметима је да поднесени захтјеви нису утемељени на Уставу Републике Српске, те да није повријеђен витални национални интерес дефинисан Уставом. 

С обзиром на то, да је предмет ових закона уставна материја која је од посебног значаја за Републику Српску и њене грађане, једина је намјера законодавца стварање позитивне нормативне подлоге која ће понудити рјешења за ефикасније и економичније спровођење референдума у Републици Српској, односно стварање правног оквира за организовање и спровођење избора и то из потребе унапређења изборног процеса и јачања повјерења грађана у изборни процес у Републици Српској.

Одговори су прослијеђени Вијећу за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске.


Пратите нас и путем Вибера

 • 22:15 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

  ''Серија: Црна Гуја (12+)

 • 23:05 Серија: 1993 (16+)

  ''Серија: 1993 (16+)

 • 23:50 Ноћни програм

  Ноћни програм