ATV

"Ustavni sud BiH – doprinos pravnoj (ne)sigurnosti"

Zaključci okruglog stola: Podrška institucijama Srpske, neophodan zakon o Ustavnom sudu BiH

 • Извор: СРНА
 • 30.06.2023. 15:55

Učesnici okruglog stola "Ustavni sud BiH – doprinos pravnoj (ne)sigurnosti" zaključili su danas u Banjaluci da je neopohodno donošenje zakona na nivou BiH o Ustavnom sudu BiH kojim bi njegovo djelovanje bilo usklađeno sa ustavnopravnom strukturom BiH, te dali punu podršku institucijama Republike Srpske da do tada ne sprovode odluke ovog suda.

Učesnici okruglog stola koji su organizovali univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu donijeli su zaključke u kojima se navodi, između ostalog, da je funkcionisanje Ustavnog suda BiH problematično sa stanovišta legaliteta.

U saopštenju se navodi da je ovakav zaključak donesen polazeći od činjenice da u BiH ne postoji zakon kojim se uređuje organizacija, nadležnost i postupak rada i odlučivanja Ustavnog suda BiH, te imajući u vidu da Ustavni sud BiH radi po sopstvenim pravilima, koja i mijenja na pravno suspektan način.

Na skupu je zaključeno i da je nesporno da Ustavnom sudu BiH nedostaje odgovarajući demokratski kapacitet, jer je činjenica da su njegovom sastavu trojica sudija koji su strani državljani i da BiH ne ostvaruje svoj suverenitet u tom smislu.

Oglasio se Ustavni sud Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH!

Oglasio se Ustavni sud Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH!

"Kada se tome još doda i mogućnost da Ustavni sud BiH donosi odluke preglasavanjem sudija iz jednog ili dva konstitutivna naroda, a osnovni princip organizacije i funkcionisanja zajedničkih institucija BiH je učešće i minimalna saglasnost predstavnika svih konstitutivnih naroda u donošenju odluka, onda je jasno da u odlučivanju Ustavnog suda BiH nedostaje i neophodni legitimitet", navodi se u jednom od zaključaka.

O krizi autoriteta Ustavnog suda BiH, navodi se u zaključku, svjedoči i broj njegovih neizvršenih odluka, od kojih su većina odluke za čije se nesprovođenje odgovornost može pripisati institucijama Federacije BiH.

"Učesnici okruglog stola smatraju da je nužno donošenje zakona na nivou BiH kojim će se na jasan i nedvosmislen način urediti organizacija, nadležnosti, postupanje i odlučivanje Ustavnog suda BiH u skladu sa ustavnopravnom strukturom BiH", navedeno je u zaključku.

Akademska zajednica: Ustavni sud BiH postao prijeki sud Srpske

Akademska zajednica: Ustavni sud BiH postao prijeki sud Srpske

Sa okruglog stola su dali punu podršku institucijama Republike Srpske u sprovođenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH do donošenja zakona na nivou BiH, a koji se odnosi na rad Ustavnog suda BiH.

"Na ovaj način bile bi stvorene pretpostavke kojima bi se mogle otkloniti manjkavosti u pogledu organizacije i rada Ustavnog suda BiH", navodi se u saopštenju nakon ovog skupa.

Okrugli sto "Ustavni sud BiH – doprinos pravnoj (ne)sigurnosti" održan je u Rektoratu Univerziteta u Banjaluci, a učestvovao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir, univerzitetski profesori i stručnjaci iz ove oblasti. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.