Narodna skupština Republike Srpske

Opozicija ugrozila budžet

  • Izvor: ATV
  • 14.12.2021.19:10

Opozicionari u Srpskoj su protiv povećanja plata, penzija, izdvajanja za borce i zdravstvo. Pokazali su to rušenjem budžeta za iduću godinu. Odbor za privredu većinom glasova protiv, iz opozicije nije podržao Prijedlog budžeta za narednu godinu i Program ekonomskih mjera. Vlada je iskoristila svoje pravo i povukla zahtjev za održavanje sjednice.

“Vlada je formalno uradila ono što je bilo u njenom domenu i po poslovniku o radu Narodne skupštine Republike Srpske. Oni su podnijeli zahtjev i na osnovu njihovog zahtjeva ja sam postupio. Nisam ulazio u srž stvari koje su se dešavale na pojedinim odborima”, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske .

Ovaj potez pravdaju nedovoljnim izdvajanjem za borce. Ni malo uvjerljivo i ozbiljno, jer su u budžetu za iduću godinu planirana još veća izdvajanja za borce nego ove, s čim su saglasna sva boračka Udruženja koja su bila na pregovorima kod premijera. 

“Naš prijedlog bi bio da se stavke investicija koje su 600 miliona preusmjere sredstva za borce da se poveća naknada”, rekao je Milan Radović, član odbora za privredu u Narodnoj skupštini Srpske (SDS).

“Ja ove razloge potpuno podržavam, a podržao sam ih i na odboru za privredu. Dodao bi i problematiku pronatalitetne politike”, kazao je Maksim Skoko, član Odbora za privredu (SPS).

Sve ovo moglo je ugroziti povećanja plata i penzija, ocjenjuju ekonomisti. Ipak, smatraju da je i u ovu priču politika uplela svoje prste.

“Ja mislim da je to političko pitanje, a ne pitanje ekonomije zato što je budžet imao sadržaj takav da su rasle i plate i socijalna davanja i jave investicije i nema nikakvog i nema nikakvog razloga da takav budžet bude oboren.  Samo bi dovelo do toga da ne bi bilo porasta plata, da ne bi bilo rasterećenja privrede koje je planirano budžetom jer treba da se smanje doprinosi i porezi i to bi negativno uticalo na razvoj  privrede”, rekao je Milenko Krajišnik , dekan Ekonomskog fakulteta.

Opozicija je samo nastavila u svom maniru. Ne tako davno na posebnoj sjednici Skupštine pokazali su svojom politikom  kako nisu za srpsko jedinstvo, a danas da su spremni i da ugroze ekonomsku stabilnost i u pitanje dovedu isplatu plata, penzija, naknada borcima i dječiji doplatak.