Od prvog marta

Otkaz za devet novinara iz Republike Srpske u BHRT-u

  • Izvor: ATV
  • 27.02.2022.19:07

Od prvog marta u BHRT-u više nema mjesta za devet novinara iz Republike Srpske. Oni će na izlazna vrata ovog javnog servisa, simbolično, na tzv Dan državnosti BiH. Nezvanično, od oko 930 zaposlenih, u Sarajevu, radi samo 34-oro Srba iz Republike Srpske. Od utorka će ih biti 25. Zašto otpušta radnike, direktor Belmin Karamehmedović danas nije odgovorio na naša pitanja, ali i pozive. ATV je u posjedu saopštenja Uprave koje nikada nije izašlo u javnost.

"BHRT je napravio plan finansijske stabilizacije i konsolidacije, koji, između ostalog, predviđa u prvoj fazi otkaz jednog broja ugovora o radu na određeno vrijeme, smanjenje broja saradnika angažovanih po osnovu ugovora o djelu. Ovaj plan je prezentovan Upravnom odboru BHRT-a koji ga je usvoji i stupa na snagu 01.03.2022. godine", navodi se u saopštenju BHRT-a.

Za Plan koji predviđa otpuštanje radnika, glasao je i Rajko Radovanović, član Upravnog odbora BHRT-a iz Republike Srpske. Nakon kratkog telefonskog razgovora, naša pitanja prekinuo je spuštanjem slušalice. Na poruke nije odgovarao. Nije ni na optužbe drugih. 

"Rajko Radovanović je aposlutno odgovoran. Očigledno da se čovjek prodao za pozamašnu apanažu u iznosu od 2800 KM. A generalni direktor Belmin mu je obećao pored toga da će dobiti novac za saradničku ulogu i usluge. Sramota i bruka srpskog predstavnika u Upravnom odboru BHRT-a", rekao je Nenad Nešić, presjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije u PD PSBiH. 

Na adresu ATV stiglo je anonimno pismo o problemima u javnom servisu BiH. U njemu stoji i da su se novinarima iz Srpske, ugovori o radu produžavali na samo mjesec dana, što, nije bila praksa sa drugima. 

"U kolegiju BH televizije samo jedan od 10 urednika programa i redakcija je Srbin, urednik Informativnog programa - Jelena Radojević Kapor. Od imenovanja Srbina za urednika Informativnog programa BH televizije, generalni direktor je formirao tzv. redakciju "specijalnih programa" kako bi oduzeo nadležnosti srpskom uredniku IP-a i napravio paralelni informativni program kojim on lično rukovodi", navodi se u anonimnom pismu.

BHRT će 01. Marta emitovati Specijal pod nazivom  “Naših 30”. S druge strane, 09. Januara na meti osuda nađu se svi zaposleni Srbi koji samo čestitaju Dan Republike Srpske. 

Tagovi: