ATV

Investiciono-razvojna banka

Otvorena kancelarija IRB-a u Bijeljini

 • Извор: СРНА
 • 21.12.2021. 10:36

Kancelarija Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske otvorena je danas u Bijeljini.

Otvaranju su prisustvovali ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar, kao i vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da se Investiciono-razvojna banka (IRB), čiji je dosadašnji plasman premašio 2,8 milijardi KM, otvaranjem svojih filijala približava svakom privredniku i svakom građaninu.

Ona je napomenula da je IRB jedna od najznačajnijih institucija Srpske, koja je opravdala svoje postojanje.

"Do sada je plasman IRB-a premašio 2,8 milijardi KM, što govori o tome da je veliki broj privrednih subjekata, a i fizičkih lica, mogao da koristi ta sredstva. Posebno značajna uloga IRB-a, pokazalo se, u kriznim periodima, kakav je i negativan uticaj pandemije", rekla je Vidovićeva na otvaranju kancelarije IRB-a u Bijeljini.

Vidovićeva je istakla da je tokom pandemije ostvaren veliki uspjeh, budući da u Republici Srpskoj nije smanjen broj radnika, što znači da su sve preduzete mjere dobre i podržale su privredne subjekte.

"IRB ima svoja dva pravca - prvi je pomoć privredi i krediti za nju. Budžet Republike Srpske ne očekuje dividendu od IRB-a, već očekuje da ona bude dostupna privrednicima, da nudi jeftina sredstva i da bude mjesto gdje se u Republici Srpskoj mogu naći najpovoljnija sredstva", rekla je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da drugi vid djelovanja IRB-a jeste finansiranje stambene izgradnje za mlade bračne parove, što je veoma važno za Republiku Srpsku, a po toj namjeni je gotovo 700 miliona KM plasiranih sredstava.

"Velika je mogućnost da svaki mladi bračni par koji sebi obezbijedi stambenu jedinicu neće napustiti Republiku Srpsku i ostaće ovdje da radi, što nam je od posebnog značaja i velikog interesa, s obzirom na demografsku strukturu", rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je odluka Republike Srpske da i u narednom periodu jača IRB, kako bi i dalje pružala najkvalitetnije usluge i privredi i stanovništvu.

"Imamo ambiciju da u narednim godinama restruktuišemo IRB kako bi bila u poziciji da još više pomaže", najavila je Vidovićeva.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da vjeruje da će privrednici biti zadovoljni uslugama koje će dobiti u novootvorenoj kancelariji IRB-a u ovom gradu, koji je jedan od centara privrednog razvoja u Srpskoj.

Petričević je rekao da okvir privrednih aktivnosti Bijeljine obuhvata veliki broj privrednika koji učestvuju u ostvarivanju brojnih prava i podrške koji se sprovode putem Vlade Republike Srpske.

"Zajedno sa IRB-om radimo i na projektima sa Svjetskom bankom, koje smo potpisali, prije svega, za podršku komponente dva ugovora sa Svjetskom bankom, gdje smo obezbijedili sredstva za podršku nabavci novih tehnologija. Dio tih sredstava je namijenjen i za iduću godinu, zajedno sa budžetom Ministarstva za 2022, koji je za tu namjenu 15 miliona KM", rekao je Petričević na otvaranju kancelarije IRB-a.

Nakon otvaranja, u Centru za kulturu "Semberija" biće održan okrugli sto o aktuelnom stanju i perspektivama poslovanja za privrednike sa područja Bijeljine i Semberije.

U uvodnom djelu predviđeno je obraćanje Vrhovca, Vidovićeve, Petričevića i Krčmara.


(Foto: Srna)


Тагови:
 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм