ATV

Саопштење

ОХР коментарисао билборде "Граница постоји" након Тривићкине изјаве да их се плаши

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2023. 16:49

Канцеларија ОХР-а објавила је саоштење поводом билборда у Републици Српској и протеста ''Граница постоји'' те су навели да ''не постоји државна граница између ентитета''.

Иако ови билборди стоје данима на подручју Републике Српске, ОХР је издао саопштење путем друштвених мрежа тек након што је пресједница Народног фронта Јелена Тривић рекла да је видјела билборд и да ју је то уплашило.

Потом се огласио и ОХР. 

"БиХ и ентитети неће ометати пуну слободу кретања, особа, роба, услуга и капитала широм БиХ. Ниједан ентитет неће проводити контроле на линији разграничења између ентитета. Постоји слобода кретања широм БиХ", саопштили су уз ОХР на свој званичној страници на друштвеној мрежи Икс.

Додају да је Уставни суд БиХ разматрао уставност израза граница у Уставу Републике Српске у јануару 2000. године и закључио да је израз граница неуставан.

Тривићки засметао билборд

Тривићки засметао билборд "Граница постоји“

"Оспорени члан Устава Републике Српске измијењен како би израз граница био замијењен термином међуентитетска линија разграничења", навели су из ОХР-а.

Широм Републике Српске постављени су билборди „Граница постоји“ као знак подршке институцијама Републике Српске. Истовремено, на ентитетској линији на граници са ФБиХ већ три седмице се одржавају мирни протести грађана.

 С друге стране, ту је Тривићка коју билборди плаше.

"Јутрос када сам кренула на посао, видјела сам билборд. Могу вам рећи да није пријатан и на њему пише 'Граница постоји', на којем је човјек и мало му се види војна опрема. Није у цивилу", рекла је Тривићка за једну телевизију са сједиштем у Сарајеву.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: