ATV

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Pašalić: Pomoći ćemo poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu

  • 01.07.2021. 22:50

Vrućine koje u posljednjih nekoliko sedmica pogodile Republiku Srpsku nanijele su štetu poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić kazao je gostujući u emisiji ATV-a "Pitamo za vas" da će Srpska pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu u prethodnom periodu.

"Uslovi za poljopriverdnu proizvodnju su otežani. Ne samo kada govorimo o biljnoj proizvodnji, nego i animalnoj, krave daju manje mlijeka, sporija je i konverzija hrane i naravno da ovo vrijeme ne odgovara poljoprivrednicima. Mi smo imali uspješnu proizvodnju žita, mada smo se zabrinuli u posljednjih desetak dana zbog ovih temperatura ali imaćemo dobar prinos. Kada je u pitanju uzgoj kukuruza i soje, postoji zabrinutost. Ukoliko se ovakvi uslovi produže možemo očekivati značajne gubitke. Navodnjavanje je mnogo bitno za Republiku Srpsku i jako puno novca smo u zadnje vrijeme uložili u sisteme za navodnjavanje. Danas imamo gotovo 40.000 hektara pod sistemom za navodnjavanje na nekih 160.000 hektara na koliko je moguće te sisteme izgraditi da oni mogu biti profitabilni. Gradimo i velike sisteme, a pomažemo poljoprivrednicima da grade manje sisteme sa podrškom od 30 odsto za investicije. I zaista, danas razmišljati da će poljoprivredna proizvodnja biti moguća bez navodnjavanja je iluzorno", rekao je Boris Pašalić. 

Ministar je naveo da će poljoprivrednicima biti nadoknađena šteta, kako bi naredne godine mogli očekivati uspješnu proizvodnju.

"Dužnost lokalnih zajednica je da formiraju timove koji će da procjene štetu. Mi reagujemo uvijek kada imam potrebe. Zaista je bilo šteta od grada posebno na području Bratunca i Milića. Mi ćemo sigurno podržati te porizvođače, makar da prežive sezonu i održe voćnjake ali i druge kulture u kondiciji, kako bi u narednoj godini mogli da očekuju uspješnu proizvodnju", zaključio je Pašalić.Тагови: