ATV

Његова светост

Патријарх Порфирије: Они који воде Српску као ријетко када у историји српског народа брину о њеној духовности

 • Извор: СРНА
 • 26.11.2023. 17:21

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је данас у Фочи да они који воде Републику Српску као ријетко када у историји српског народа брину о његовој духовности, да нема мјеста гдје нису учествовали у изградњи храмова и да послије Немањића не зна да ли постоји период у којем је толико светиња ницало.

- Вјерујем да се нећу огријешити и да нећу погријешти када кажем да послије доба Немањића не знам да ли постоји период у којем је толико светиња ницало у нашем народу. То исто важи и за Србију, не улазећи у то ко како види актуелну политичку администрацију – рекао је патријарх.

Његова светост данас је са предсједником Републике Српске посјетио Медицински факултет у Фочи гдје се обратио студентима и професорима говорећи о повезаности духовног са материјалним.

Он је истакао да је потребно молити се да би у здравом тијелу имали здрав дух, те да се из тога вида колико је молитва примарна.

Патријарх је указао да у Фочи, поред Медицинског, постоји и Богословски факултет и да оба заједно говоре о смислу постојања.

– Све ви овдје у Фочи имате, Бог је тако хтио, као на длану исцртано, имате одговор, а то је да јесмо тијело и душа, да имамо свој почетак у историји али да смо саздани за много шире, много више, много далекосежније и да се никада не може ниједан тјелесни проблем ријешити ако се човјек не посматра холистички, ако не узмемо духовни аспекат – рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао и да се ниједан духовни проблем не може рјешавати уколико се не узима у обзир и чињеница је човјек и тјелесно и душевно биће.

Патријарх је рекао да је Бог посебно изабрао Фочу и дао јој да у ужем смислу има факултет који припрема будуће љекаре за бригу о здрављу тијела, а са друге стране Богословски факултет који треба да припреми оне који ће се бринути о духовном здрављу.

Он је истакао да бригу о цјеловитом човјеку чини и Република Српска, као мало ко, а да они који је воде као ријетко када у историји српског народа брину о ономе што је духовно, пружају сваку врсту логистике да Црква функционише и живи пуним плућима.

Српски патријарх је нагласио да је на народу да слободно бира оне који ће га у датом периоду водити, а да је на Цркви да увијек поштује оно што народ бира.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да је велика част што су били у прилици да буду домаћини предсједнику Српске и Његовој светости од којег су чули да се молитвом боре за здраво тијело, односно са буду у синергији и духовној и тјелесној.

Према његовим ријечима, патријарх је указао на потребу да се свакодневно ради на себи.

– На тај начин можемо да помогнемо и себи и људима око нас – рекао је Бокоњић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.