Директор Центра за друштвено-политичка истраживања

Павловић за АТВ: Резолуција о Сребреници огледало општег стања; Све што је Хитлер радио Нијемци раде и данас

 • Извор: АТВ
 • 15.05.2024. 20:57

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић рекао је гостујући у емисији Имате ријеч са Милијаном Кос на нашој Телевизији да је резолуција о Сребреници нека врста огледала општег стања у свијету и неких тектонских помјерања.

"Није искључено да ће тај датум поново да се помјера. Јасно је, након свих ових дешавања, шта су мотиви разних играча и учесника у том несретном плану и пројекту. Јасно је да они сада имају проблем, можда по први пут, да на међународној сцени доминантни играчи политичког запада приволе на разне начине, а знамо да то често раде и уцјенама да приволе да гласају за нешто што је јако контроверзно у својој суштини јер је настало из неправа, незаконито“, навео је Павловић.

Како је додао, сам долазак резолуције пред Генералну скупштину је споран.

"Крши се Устав једне државе, који је дио међународног мировног споразума. Не било каквог међународног споразума него мировног који има посебну тежину јер зауставља рат, доноси мир. У једној таквој држави једна Њемачка и друге државе чија је улога изузетно проблематична, они узимају на себе да предлажу такве документе које директно воде у даљу дестабилизацију, у додатно продубљивање сукоба и неспоразума“, навео је Павловић.

Он је навео да је поента у томе да то обичном народу не треба.

"Обични народ осјећа, говорим о све три стране у БиХ и региону, да ту нешто није здраво. Коме то треба, за које интересе постоје различите групације. Када говоримо коме у БиХ то треба - треба панисламистичким структурама Муслиманске браће који су у БиХ дио глобалне структуре а Муслиманска браћа су коријен свих савремених радикалних исламистичких покрета у свијету. Код нас су присутни скоро 90 година и ми сада додатно отварамо и тематизујемо то питање. СДА је политичко крило Муслиманске браће овдје и данас имамо на сцени дјеловање и званичних припадника СДА и оних који су као изашли из шињела Алије Изетбеговића, као што је Лагумџија јер је он био уз Изетбеговића током рата и заступао тај наратив. Њихов циљ је да дестабилизују БиХ, да не дозволе да се ојачају демократске институције у БиХ јер према политичком исламу не смије да постоји ни један демократски, људски закон изнад шеријата и они се боре за успостављање шеријата у БиХ и успостављање исламске БиХ“, навео је Павловић.

Говорећи о Нијемцима који су главни спонзори резолуције, Павловић каже да они само настављају остваривање својих стратешких циљева који трају већ 150 година.

"То је ширење на исток и југоисток. Све оно што је Хитлер радио - раде и они данас само на друге начине. Када погледате њихове стратешке планове - ширење на југоисток Европе њима је увијек главни непријатељ био српски народ и они су ишли на уништавање српског народа и гурање и свођење српског народа на мјеру која њима одговара да Срби не могу да им праве проблеме. Посљедица тог дјеловања у задњих сто година, њемачког дјеловања, на овим просторима се може видјети кроз примјер НДХ. У НДХ коју су они створили, коју су они спонзорисали, која је извршила геноцид над Србима. Они су створили и контролисали НДХ, у мјери да су могли да зауставе геноцид над Србима у НДХ, они су га чак подржавали и учествовали у њему. У НДХ је живјело око два милиона Срба, данас на просторима Хрватске и БиХ ми имамо тек нешто више од милион Срба након осамдесет година од геноцида који је Њемачка подржала. Шта Њемачка данас ради? Она кроз резолуцију наставља да дехуманизује српски народ јер треба да буде проглашен геноцидним“, каже Павловић.

Павловић је додао да ово што ради Њемачка је само наставак уништења српског народа.

"Политичка елита води својеврстан рат против српског народа на овим просторима“, каже Павловић и додаје да су то све процеси који дуго трају.

"Нијемцима и другим учесницима треба да Србе ставе под потпуну контролу, да им униште морални кредибилитет да би их могли уцјењивати да су геноцидан народ и да не могу да учествују равноправно у међународним процесима“, навео је он.

Како је рекао, то је, између осталог,  удар и на Русију.

"Политички запад кроз НАТО хоће да има овдје потпуну контролу над овим подручјем јер они планирају да се шире даље ка истоку“, додао је.

Говорећи о посљедицама које би евентуално усвајање резолуције имало на ове просторе, Павловић каже да ће то на локалном нивоу само да ојача панисламистичке радикалне структуре Муслиманску браћу.

"Они ће добити кредибилитет да кажу да се жртве геноцида, њима ће то дати вјетар у леђа и додатни простор да негирају злочине које су починили над Србима, па и Хрватима, током рата. Самим тим то ће да ствара нове реакције, тензије и дестабилизацију“, додао је.

Како је навео, Хрватска се спонзорству прикључила зато што и њој одговара да се мање прича о НДХ него да се прича о Србима. 

"Иако та резолуција није правно обавезујућа она је политички документ и те како добар ресурс у рукама онима који држе медије у свијету а дошли смо у ситуацији да на западу људи живе у 'орвеловском медијском облаку' и ти медијски наративи стварају реалност“, додао је.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

 • 23:30 Ноћни програм

  Ноћни програм