ATV

Portparol predsjednika Rusije

Peskov za ATV: Rusija spremna da podrži Republiku Srpsku

  • Izvor: ATV
  • 11.05.2023. 19:15

BiH nije uvela sankcije Rusiji jer je Republika Srpska protiv. Iako političko Sarajevo, i dio opozicije iz Srpske, tvrdi da su uvedene, nije tako, kaže Dmitrij Peskov u ekskluzivnom intervjuu našoj televiziji. Rusija će, kaže, podržati Republiku Srpsku da istraje u namjerama da se sankcije ne uvedu.

"Naravno da želimo da Republika Srpska ima dovoljno snage da prati svoj pravac i ne dozvoli BiH da se pridruži sankcijama protiv Rusije, koje mi smatramo nezakonitima. I nadamo se da će tako biti. Nadamo se da će tako biti, situacija je teška, ali ćemo mi i dalje rješavati probleme onako kako se budu pojavljivali", rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Da su Rusija i Republika Srpska dugo u dobrim odnosima to je dobro poznato. U Moskvi izuzetno cijene čvrst stav Republike Srpske da se ti odnosi i dalje održavaju, razvijaju i jačaju uprkos pritiscima koje Srpska trpi. 

"Znamo koliko je teško Srbima. Znamo kakav pritisak vrše na vas, znamo kakav je pritisak unutar BiH, kakav je spoljni pritisak u okviru međunarodnih mehanizama, koji isto funkcionišu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. I, naravno, u skladu sa našim mogućnostima, prevashodno ekonomski, spremni smo da podržimo Republiku Srpsku kako bi ona imala snage da dosljedno prati svoj pravac, u okviru te iste države u kojoj se ona nalazi", rekao je Peskov.

Kontakti između Moskve i Banjaluke su konstantni, a da će tako biti i dalje najavio je i Peskov u intervjuu za ATV. Nada se da će ubrzo posjetiti Banjaluku.

"Ja sam ubijeđen da će se kontakti među Banjalukom i Moskvom nastaviti, da će se aktivno nastaviti. Čekamo nastavak tih kontakata do kraja maja, neću sada ulaziti u detalje. Čekamo te kontakte, spremamo se. I cijenimo ih visoko. Visoko cijenimo. I daće Bog, doći će do toga da dođemo u Banjaluku. Iako sam pod sankcijama svih zapadnih zemalja, ali još ne na sankcijama BiH", rekao je Peskov.

Komentarišući sankcije koje su uvedene ATV-u ali i mnogim ruskim medijima, Peskov je istakao da "zapad" ne može da podnese da neko iznosi činjenice koje nisu po njihovoj "mjeri". Ako ne misliš kao i oni, odmah ti uvedu sankcije, to je njihova "sloboda govora". Moramo se zajedno boriti protiv toga jer istina istina mora da dođe, ne samo do naših ljudi, nego čitavog svijeta.


Tagovi: