Potpredsjednik Skupštine

Petković: Zaključci VSTS-a BiH ne mogu da obavezuju parlament Srpske

  • Izvor: Srna
  • 15.12.2021.17:27

Banjalučki advokat Milan Petković ističe da bilo kakvi zaključci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH ne mogu da obavezuju Narodnu skupštinu Republike Srpske u vezi sa njenim zaključcima o planiranom suspendovanju Zakona o VSTS-u i formiranju ovog pravosudnog tijela na nivou Srpske i naglašava da je formiranje tog tijela na nivou Srpske jedan od načina za reformu pravosuđa na nivou BiH koje ima mnogo anomalija.

"VSTS podnosi izvještaj parlamentu Republike Srpske, a Narodna skupština Republike Srpske ne podnosi izvještaj VSTS-u", izjavio je Srni Petković, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske.

Navodeći da je parlament Republike Srpske u svojim zaključcima obavezao Vladu Srpske da u roku od šest mjeseci pripremi prijedlog novog zakona o VSTS-u Srpske, Petković je istakao da je sada odgovornost na Vladi Srpske koja treba da uradi i usvoji nacrt zakona o VSTS-u Srpske.

"To ne bi bilo ništa novo jer je Republika Srpska ranije imala VSTS", pojasnio je Petković.

Prema njegovom mišljenju, nije trebalo osnivati VSTS BiH, već eventualno osnovati visoki sudski i visoki tužilački savjet, jer treba potpuno razdvojiti te dvije institucije - ne može se pod isti krov stavljati sudstvo i tužilaštvo.

"Mislim da bi u tom pravcu trebalo da razmišlja i Vlada Republike Srpske i da razdvoji visoki sudski i visoki tužilački savjet u Republici Srpskoj", rekao je Petković.

Podsjetivši da je u prethodnim godinama trajala priča o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, Petković je naveo da niko ne može reći da u BiH nije potrebna reforma pravosuđa.

"Ovo je jedan od načina kako da se reformiše pravosuđe na nivou BiH koje ima mnogo anomalija, a što je konstatovano od svih relevantnih političkih faktora, ali i od međunarodne zajednice", istakao je Petković.

Komentarišući činjenicu da porodice poginulih iz Republike Srpske godinama ukazuju na potrebu reforme pravosuđa u BiH jer su nezadovoljne radom Tužilaštva i Suda BiH, procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima, procesom traženja nestalih Srba koji je u potpunom zastoju, Petković je rekao da Republika Srpska nikada nije bila zadovoljna radom Tužilaštva i Suda BiH.

"Najviše je procesuiranih Srba za ratne zločine, a znamo da su se ratni zločin dešavali na svim stranama i da su ih počinili pripadnici svih naroda. To je pokazao Haški tribunal, ali smo smatrali da će se domaće pravosuđe ozbiljnije baviti tim pitanjem i procesuirati sve odgovorne za ratne zločine", rekao je Petković, navodeći da je i Tužilaštvo BiH radilo u korist i zaštitu bošnjačkog interesa.

Komentarišući realizaciju Revidirane strategije o procesuiranju ratnih zločina koju je ranije usvojio Savjet ministara, Petković je rekao da je ta strategija "mrtvo slovo na papiru", kao što je veliki broj strategija koje je u prošlosti donio Savjet ministara.

"Ne očekujem ništa novo, niti poboljšanje po tom pitanju u narednom periodu", rekao je Petković.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH odlučili su da sutra pokušaju da usaglase saopštenje o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske kojima je planirano suspendovanje Zakona o VSTS-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca na nivou Srpske.

Prvobitno je bilo planirano da članovi pokušaju da danas usaglase saopštenje, a da o ovim pitanjima raspravljaju na narednoj sjednici Savjeta koja je planirana za 17. i 18. januar ili na posebnoj sjednici VSTS-a.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, među kojima je zaključak o VSTS-u. Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTS-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci.