ATV

Предсједник Српске ће се појавити пред Судом БиХ

Петронијевић: Тужити Додика је као тужити патријарха што нас је крстио

 • 05.12.2023. 13:43

Адвокат Горан Петронијевић је изјавио да ће се предсједник Републике Српске Милорад Додик појавити сутра пред Судом БиХ у Сарајеву.

Он је у изјави за Танјуг истакао да ће неколико колега из Центра за обнову међународног права такође бити у судници и јавности објаснити регуларност овог поступка.

"То што они Додику стављају на терет је једна врста толиког лицемерја, то је као тужити патријарха што нас је крстио. Тужити Додика због тога што је потписао Указ о ступању на снагу закона или извршењу закона који је донијела Народна скупштина Републике Српске као представнички орган. Он је имао обавезу да потпише акт донесен у парламенту", каже Петронијевић.

Да Додик није поступио по одлуци НСРС, Петронијевић каже да би то било кршење устава и пријетила би му затворска казна до 12 година. Он појашњава да иза свега стоје напади на Републику Српску и њену имовину, а све је услиједило након неслагања са одлуком да одређена својинска права Српске пређу и на Федерацију БиХ.

Ријеч је о праву на власништво над шумама, над просторима на којима се налазе касарне.

Са тим ударом се, подсјећа Петронијевић, нису сложили ни НСРС ни Додик, па је у парламенту Републике Српске донесен Указ да се та одлука о својинским правима не објављује у Службеном гласнику Српске.

Након што је потписао Указ и његовог објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, предсједник Републике Српске и в.д. директор Службеног гласника Милош Лукић су окарактерисани као симбол отпора у отимању те имовине, и ступању БиХ у НАТО.

"Предсједника Републике Српске сада треба уклонити са политичке сцене јер иза осуде, коју они намјеравају да донесу, стоји и забрана политичког дјеловања. То је борба не за Милорада Додика, него за Републици Српску", јасан је Петронијевић.

Будући да је, како истиче, Кристијан Шмит себе прогласио високим представником у БиХ, он нема могућност да доноси законе већ само да предлаже, да лобира, да врши притисак да се одређени закон донесе.

"Док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон, тај закон није донесен", каже Петронијевић.

Шмит је, истиче, себе самопрогласио врховним владаром, објединио је све три власти извршну, законодавну и судску, и доноси закон, извршава закон, пресуђује.

"То је једно флагрантно кршење међународног права и основних правних правила која постоје у свијету, и института права", истиче Петронијевић.

На основу тих Шмитових закона, против Додика као предсједника Републике Српске и в.д директора Службеног гласника Милоша Лукића се, прецизира Петронијевић, води монтирани политички поступак, који нема везе са кривичним правом него са политиком поништавања Републике Српске и прављена унитарне државе Босне.

"То је једна стратегија која доводи до флагрантног кршења међународног права и извора права на којима је БиХ, као самостална међународно призната, а то су Дејтонски споразум и Устав", навео је.

Петронијевић је подсјетио да Кристијан Шмит није по процедури изабран за високог представника, што су потврдиле двије сталне чланице Савјета безбједности, Русија и Кина, које су изричете да он није високи представник БиХ.

"Савјет безбједности није засједао на ту тему, нема јединствен став и никада није донесена резолуција да се Шмит постави за високог представника. Он је, пренебрегавајући ту чињеницу, дошао, представио се као високи представник, њега у томе подржава један дио Запада, САД, Велика Британија и Њемачка, и они га представљају као високог представника. Он из тога црпи своја овлашћења која не би имао", навео је Петронијевић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.