Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH

"Podrška skupu BORS-a, srpski narod da pokaže da je protiv nepravde"

  • Izvor: Srna
  • 16.04.2022.12:41

"Od kako je na krilima nacističke Njemačke proglašena i uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska s ciljem da uništi srpski narod zapadno od Drine i Dunava, srpski narod u BiH nikada nije bio u težoj poziciji", saopšteno je iz Odbora.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik Odbora Đorđe Radanović naglašava se da udar na imovinu Republike Srpske predstavlja udar i na Srbe u FBiH, koji imaju najveći oslonac u Srpskoj.

"Ako se oduzme imovina Republici Srpskoj, onda imamo problem svi, jer Srbe u FBiH neće imati ko da pomogne. U Republici Srpskoj su naši rođaci djeca, prijatelji, komšije, kumovi", napominje se u saopštenju.

Iz Odbora ističu da je zabrinutost običnog Srbina velika i da narod vidi da su se svi neprijatelji Srba ujedinili u namjeri da srpski narod ostave bez zemlje.

"U Srpskoj žele javnoj vlasti oduzeti zemlju, u FBiH Srbima žele uzeti i ono što je njihova privatna imovina. Tradicionalni srpski neprijatelji žele Republici Srpskoj da uzmu šume, poljoprivredno zemljište i vode", ukazuje se u saopštenju.

Iz Odbora upozoravaju da će, ukoliko oni koji stoje iza ovakvih nastojanja oduzmu vlasništvo nad šumskim zemljištem, imati argument da ukinu preduzeće "Šume Republike Srpske" i formiraju "šume BiH".

"Ako uzmu vlasništvo nad vodnim zemljištem i vodotokovima, onda imaju argument da se ukine preduzeće `Vode Srpske`, a da se formiraju `vode BiH`. Ako uzmu poljoprivredno zemljište, onda imaju argument da se ukine Ministarstvo poljoprivrede Srpske i formira ministarstvo poljoprivrede BiH", ukazuju iz Odbora.

U saopštenju se navodi da su globalne okolnosti stavile srpski narod u nepovoljan položaj, a to tradicionalni neprijatelji srpskog naroda koriste tako što idu na opciju "oduzmi sve što Republika Srpska ima - sve uzmi, neka ostane prazna čaša", što je najefikasnije učiniti preko zemlje.

"Samoproglašeni visoki predstavnik pokušava sam sebe osnažiti i legitimisati tako što je tri presude Ustavnog suda BiH ubacio u obrazloženje svog akta kojim želi staviti van snage Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti", napominje se u saopštenju.

Iz Odobra ističu da pritisak na Beograd zbog ukrajinske krize dovodi Srbiju u nepovoljan položaj. "A kada je Srbija u nepovoljnoj situaciji, onda svi Srbi trpe", ističu iz Odbora.

Iz Odbora poručuju da srpski narod mora javno iskazati svoje nezadovoljstvo, na saborima, skupovima, mitinzima, na ulicama.

"Ako se srpski narod sada masovno ne usprotivi, za sedam dana može biti kasno. Zbog toga, Odbor za zaštitu prava Srba daje podršku najavljenom skupu u Banjaluci i poziva Srbe iz FBiH da podrže skup koji organizuje BORS", navodi se u saopštenju.

BORS će održati u srijedu, 20. aprila, u Banjaluci u 17.00 časova veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda" s ciljem borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Republike Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane.