Фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Погледајте ко има право на поновно одређивање пензије

 • Извор: АТВ
 • 15.05.2024. 10:26

Право на поновно одређивање пензије има корисник права који истовремено има и статус осигураника у периоду од најмање годину дана за који је плаћен допринос, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.

Кориснику старосне или инвалидске пензије коме је право признато према Закону о пензијском и инвалидском осигурању и који стекне статус осигураника у обавезном и добровољном осигурању, на његов захтјев ће се одредити нови износ пензије, под условима да је накнадно навршио најмање годину дана стажа осигурања, наводи се у саопштењу.

- У складу са наведеним ставом, нови износ пензије одређује се тако да се поново одреди износ пензије на дан остваривања права рачунајући и накнадно навршени стаж, као и плате, односно основице осигурања, па се затим тај износ усклађује са кретањем пензија од дана остваривања права до дана одређивања новог износа пензије - наводе из Фонда ПИО.

Из Фонда ПИО истичу да "нови износ пензије припада кориснику од дана подношења захтјева и не може бити нижи од достигнутог износа пензије за мјесец у којем је захтјев поднесен".

- Корисник пензије, такође, може да поднесе захтјев за одређивања новог износа пензије и на основу чињеница за које се накнадно сазнало или су наступиле након доношења рјешења о признавању права на пензију. Нови износ пензије кориснику права припада од дана подношења захтјева - наглашавају из Фонда ПИО.

У посљедње три године забиљежен је тренд повећања броја захтјева за поновно одређивање пе-нзије са 946 у 2021. години, 1.122 у 2022. години, а 1.212 у 2023. години, што потврђује чињеницу да из године у годину расте и број корисника права који истовремено имају и статус осигураника, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.