Бањалука

Потписан меморандум о унапређењу сарадње између УКЦ-а Српске и Научноистраживачког центра из Минска

  • Извор: СРНА
  • 09.04.2024. 12:47

У Бањалуци је данас потписан Споразум о сарадњи између Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске и Научноистраживачког центра за хирургију, трансплантологију и хематологију из Минска, којим ће бити унапређено збрињавање пацијената у области хирургије, трансплантологије, хематологије и интензивне медицине.

Споразум су потписали директор УКЦ- а Српске Владо Ђајић и директор Центра из Бјелорусије Олег Румо.

Ђајић је рекао да је бјелоруски Центар један од најбољих за трансплантацију у Европи, те напоменуо да је до сад 23 пацијента из Републике Српске оперисана у тој здравственој установи у Минску.

Шеранић за АТВ: Меморандум о сарадњи са Бјелорусијом велики напредак за наш здравствени систем

Шеранић за АТВ: Меморандум о сарадњи са Бјелорусијом велики напредак за наш здравствени систем

"Ово је одлична вијест за све наше пацијенте који чекају трансплантацију бубрега и других органа. Договорили смо да се повећа број наших пацијената који ће бити оперисани у овом центру", рекао је Ђајић новинарима након потписивања Споразума.

Он је додао да ће Споразум допринијети и размјени искустава, знања, али и здравствених радника.

Румо је рекао да данашња посјета делегације из Минска представља наставак сарадње договорене 2020. године између Републике Српске и Бјелорусије, када је договорена подршка и помоћ у области високотехнолошких трансплантација.

Додик након посјете: Успјешна сарадња са Русијом и Бјелорусијом

Додик након посјете: Успјешна сарадња са Русијом и Бјелорусијом

"Од тада је у Бјелорусији извршена трансплантација код више од 20 пацијената и они су најбоља потврда добрих односа Српске и Бјелорусије", рекао је Румо.

Он је навео и да је недавни састанак предсједника Републике Српске и Бјелорусије Милорада Додика и Александра Лукашенка дао нови, снажан импулс даљем развоју тих односа.

Румо је изразио задовољство и што је приликом посјете УКЦ-у Републике Српске видио да је ријеч о савремено опремљеној здравственој установи, у којој ради образовани и високоспецијализовани стручњаци.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је на данашњем састанку било ријечи и о начинима убрзања и поједностављивања процедура упућивања пацијената у Бјелорусију.

УКЦ Републике Српске о случају ”Сара”: Јавни простор не може бити суд и судница

УКЦ Републике Српске о случају ”Сара”: Јавни простор не може бити суд и судница

"Сљедећи важан корак јесте да видимо какве су могућности УКЦ-а да уради пред и пост трансплантационе прегледе, како бисмо пацијентима омогућили да што прије оду у Бјелорусију", рекао је Шеранић.

Радомир Ракић, пацијент који је прије седам мјесеци имао трансплантацију бубрега у Бјелорусији, рекао је да из те земље носи само добре утиске.

"На дијализи сам био 12 година и нисам имао велике могућности за трансплантацију, али захваљујући сарадњи Српске и Бјелорусије, добио сам шансу за бољи живот", рекао је Ракић.

Састанку је присуствовао почасни конзул Бјелорусије у БиХ Недељко Елек и амбасадор Бјелорусије у БиХ Владимир Улахович.

Пратите нас и путем Вибера