Od prvog jula

Predloženo povećanje cijene rada u "Šumama Srpske" sa 140 na 160 KM

  • Izvor: ATV
  • 30.06.2022.19:20

Sa 140 na 160 KM – to je predloženo povećanje cijene rada u „Šumama Srpske“ i to od prvog jula. Tako bi godišnje trebalo da bude izdvojeno dodatnih 12 miliona KM. Premijer Republike sada očekuje da neće biti generalnog štrajka šumskih gazdinstava.

"Obavio razgovor sa resornim ministrom i pomoćnikom direktora u “Šumama”. Javno preduzeće je u ’22. planiralo dobit od 5,5 miliona KM, evo u suštini, ta dobit biće pretočena za povećanje plata", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nezadovoljni trenutnom situacijom, u nekoliko šumskih gazdinstava jutros su na sat vremena stali s radom. Iz sindikata kažu da to nije nikakav pritisak, već dugotrajan proces u kome se od marta sindikalna organizacija obraća Upravi preduzeća tražeći povećanje cijene rada.

"Donedavno nisu imali sluha da nas pozovu čak I na pregovore. Ti pregovori su započeti, ali nikako da se dovedu do kraja. Ovo nije nikakav, ništa nije upereno ni protiv direktora organizacionih dijelova, nego čisto prema upravi javnog preduzeća", kaže Slavica Elez, potpredsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije preduzeća "Šume Srpske".

Sastali smo se dva puta sa sindikatima u junu, rekli smo im da tražimo načine, tvrdi direktor „Šuma“. Sutra ih čeka još jedan sastanak, gdje se nadaju konačnom dogovoru. Nakon toga, moraće isplanirati kako da još uštede.

"Ni ta planirana dobit nije dovoljna. Mi ćemo morati dodatne uštede da napravimo. Moraćemo striktno da poštujemo odredbe kolektivnog ugovora tamo gdje nema izvršenja plana proizvodnje i gdje se posluje sa gubicima, da se mora ići sa umanjenjem plate", kaže Slaven Gojković, v.d. direktora Javnog preduzeća "Šuma Republike Srpske".

Tu su do sada, kako kaže Gojković, gledali kroz prste zbog trenutno teške situacije. Više neće ići. Ranije je i srpski član bh Predsjedništva rekao da će plate zaposlenim u „Šumama“ biti povećane. Milorad Dodik je naveo da i oni dijele sudbinu cijelog društva, ali i da obustava rada nije rješenje.