Дан Републике обиљежен у Цириху

Прославом 9. јануара ван граница Српске чува се Република

 • Извор: Агенције
 • 03.02.2024. 21:54

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је у Цириху да се обиљежавањем Дана Републике ван њених граница чува национални идентитет и Република Српска.

Клокић је захвалио Савезу удружења Републике Српске у Швајцарској на организацији Дана Републике у Цириху и изразио задовољство да и ове године присуствује прослави.

Он је истакао да се на овај начин чува српски идентитет, Република Српска и прославља најважнији дан у њеној историји - дан њеног настанка, Дан Републике.

Клокић је рекао да ће институције Српске заједно са Савезом удружења Републике Српске у Швајцарској радити на очувању националног идентитета на начин да српској дјеци у дијаспори омогућимо да уче српски језик, ћирилично писма, као и да уче о култури, традицији и обичајима.

Припадник ХВО добио само годину дана затвора за злочине над Србима

Припадник ХВО добио само годину дана затвора за злочине над Србима

Истакао је да је веома битно да наши људи, гдје год живјели, Републику Српску носе у срцу.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да трећи пут присуствује обиљежавању Дана Републике у Цириху, поручујући да је веома важно да се наши људи окупљају, гдје год живјели.

“Нама је циљ да код наших људи који живе ван простора Републике Српске јачамо осјећај патриотизма, да воле своју републику и воле и његују њене вриједности”, истакао је Ђокић.

Ђокић је рекао да је у Швајцарској четврта генерација људи из Српске чији су се животи током протеклих година битно мијењали и да је сада видљива њихова потпуно нова енергија.

У Сарајеву влада србофобија

У Сарајеву влада србофобија

Према његовим ријечима, Швајцарска је изузетно организована и уређења земља, а Српској је корисно да јој се као добро искуство преноси култура организације и спремности на стални рад на побољшању услова и организовању живота у заједници.

“Ријеч је о изузетно образованим људима који јасно дефинишу смисао свог организовања и преносе га на остале чланове удружења. Многи од тих људи су успјешни у свијету бизниса и важно је за Српску да се са њима повеже како би се усмјеравали да инвестирају у Српској”, истакао је Ђокић.

Он је додао да је до сада потврђено више примјера успјешних инвестиција у Републици Српској.

“Наш је задатак када долазимо из институција Српске да им додатно још приближимо могућности инвестирања, области у које би могли инвестирати, те процедуре које их занимају како да то остваре”, поручио је Ђокић.

Ускоро у функцији нови мост на Сави

Ускоро у функцији нови мост на Сави

Члан Управног одбора Савеза удружења Републике Српске у Швајцарској Слободан Бошковић рекао је да је превасходни циљ обиљежавања Дана Републике у Цириху повезивање овдашњих привредника и свих људи који су заинтересовани за улагања и политичке односе и контакте како са матицом, тако и у овдје у Швајцарској.

Бошковић је истакао да је посјета представника Републике Српске јако важна да се, како каже, не би губила веза, те додао да му је драго што су републичке и локалне власти у Српској препознале дијаспору као битан фактор.

Предсједник Фудбалског клуба Република Српска из Цириха Милан Ђукић рекао је да је то највећи српски клуб у Швајцарској који има 260 чланова и да је циљ интеграција младих Срба у овој држави.

Према његовим ријечима, ова фудбалски клуб не би могао ни да опстане да није патриота.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина