Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Izjava novinara BHRT-a predstavlja poziv na uklanjanje ćirilice u FBiH

  • Izvor: Srna
  • 10.07.2022.09:47

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović izjavio je Srni da istup novinara BHRT-a Elvira Bucala, koji je ćirilično pismo nazvao hijeroglifima, predstavlja poziv na uklanjanje ćirilice u FBiH, što je posebno opasna poruka za mlade Bošnjake.

"Znamo da su hijeroglifi pismo koje je izumrlo, što znači da on (Bucalo) želi da ćirilica izumre", rekao je Radanović i dodao da svaki građanin koji prolazi kroz FBiH može primijetiti da su ćirilični natpisi na saobraćajnoj signalizaciji, odnosno putnim pravcima uklonjeni, odnosno precrtani sprejom.

Prema njegovim riječima, najmanje što bi moglo da se uradi da BHRT pokrene određene postupke koji će dovesti do toga da se više ne ponovi da se ćirilično pismo, koje je i prvo pismo u BiH, naziva na ovakav način.

"Povelja Kulina bana, na koji se Bošnjaci najviše pozivaju, ispisana je glagoljicom koja je u suštini kompletna ćirilica, a sada im ćirilica smeta", istakao je Radanović.

On je naveo da se na teritoriji FBiH nalazi oko 700.000 spomenika pravoslavnom srpskom življu sa ćiriličnim natpisom, te da se Odbor u posljednja tri mjeseca bavi problemom njihovog skrnavljenja.

"Ovakav istup novinara BHRT-a je poziv mladim naraštajima Bošnjaka da ćirilično pismo smatraju niže vrijednim pismom, kao i sve srpske bogomolje, te privatni i spomenici kulture koji su ispisani na ćirilici", istakao je Radanović.

Prema njegovim riječima, Srbi u BiH su najzapadniji dio pravoslavnog naroda na svijetu, tako da su stalno na udaru, kao i ćirilica.

"Mi sve te udare na pravoslavlje i ćirilicu moramo izdržati, jer smo mi pravoslavni narod koji koristi ćirilicu kao svoje izvorno pismo", poručio je Radanović.

Novinar BHRT-a Elvir Bucalo je u najavi emisije nazvao ćirilično pismo hijeroglifima.