Ministar za naučnotehnološki razvoj

Rajčević: Podrška studentskom pozorištu

  • 05.07.2021. 13:46

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će resorno ministarstvo podržati digitalizaciju Studentskog pozorišta i nabavku neophodne opreme.

- To planiramo da riješimo ili u sopstvenoj režiji ili putem nekih društveno odgovornih kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija - rekao je novinarima Rajčević, koji je danas posjetio Studentsko pozorište Banjaluka i sa pozorišnim režiserom Aleksandrom Pejakovićem i članovima ovog pozorišta razgovarao o novoj, 45. pozorišnoj sezoni i aktivnostima u vezi sa pripremama Petog festivala studentskog pozorišta "Kestenburg".

On je rekao da Studentsko pozorište zaslužuje podršku sa najviših instanci, s obzirom na njihovu karijeru koju karakterišu i nastupi na stranim scenama.

Rajčević je rekao da je danas imao prilike da čuje da je ovo pozorište bilo i u Јužnoj Koreji i da ih, vjerovatno, očekuje put i u SAD, što, kako je ocijenio, predstavlja jedan vid promocije domaće kulture i studentskog stvaralaštva.

- Ministartvo i dalje stoji na raspolaganju i sigurno je da ćemo u narednom periodu da podržimo sve inicijative koje dolaze od ovog pozorišta - istakao je Rajčević.

Režiser Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković rekao je da je Rajčević pružio punu podršku ovoj ustanovi i istakao da će Ministarstvo pomoći realizaciju opremanja gledalište novim stolicama, zbog čega nova sezona i nosi naziv "Sto lica".

Pejaković je istakao je Rajčević upoznat o saradnji koju Pozorište ima sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Rektoratom, a koja je na visokom nivou.

Pejaković je naveo da je jedan od prvih zajedničkih projekata premijera predstave autora Zorana Kostića 15. jula u kojoj će Nadežda Kostić postati diplomirana glumica baš na sceni Studentskog pozorišta. Kostićeva je počela kao amater u ovom pozorištu, a sad, kaže on, završava kao profesionalac

On je dodao da Studentsko pozorište ima oko 30 članova koji su aktivni i oko 20 pasivnih koji se uključuju povremeno.

Glumica Studentskog pozorišta Miljana Orašanin zahvalila je ministru za podršku i što je pokazao interesovanje za kulturu i rad Studentskog pozorišta, koje već godinama nudi promociuju kulture u Banjaluci, ali i šire.

- Kultura treba podršku naših vlasti generalno jer Banjaluka i mladi imaju mnogo toga da ponude - naglasila je Orašaninova.

Тагови: