Министарство рада и борачко-инвалидске заштите

Растом плата и броја запослених против рада на црно

 • Извор: СРНА
 • 20.02.2024. 08:34

Рекордан број запослених у Републици Српској, те раст најниже и просјечне плате иду у прилог сузбијању рада на црно, а ови параметри представљају одраз континуиране посвећености Владе Српске очувању радних мјеста и боље плаћеним пословима, речено је у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите.

Из Министарства су истакли да Влада Српске континуирано ради на побољшању положаја радника и унапређењу пословног окружења.

Ради подизања квалитета живота и рада, те унапређења укупног радног амбијента, Влада Српске је износ најниже плате повећала са 700 КМ на 900 КМ, нагласили су из Министарства.

- На овај начин се врши сузбијање сиве економије и додатно унапређује материјални положај радника са најнижим примањима. Растом најниже плате у Српској сузбија се и појава исплате дијела плате у коверти - додали су из Министарства.

Тренд раста плата, наводе из Министарства, представља важан фактор за задржавање домаће радне снаге.

- Просјечна плата у Републици Српској прошле године је износила 1.274 КМ. За очекивати је да ће ови позитивни трендови бити настављени и у овој години - оцијенили су у Министарства, додајући да ће наставити да спроводе политике које су знатно унаприједиле пословно окружење у Српској.

Из Министарства рада нагласили су да се може очекивати повећан број контрола Републичке управе за инспекцијске послове, као и да ова управа врши надзор над примјеном Закона о раду, других прописа о радним односима, колективних уговора и правилника о раду.

Из ресорног министарства подсјећају да је у Републици Српској прошле године евидентан рекордан број запослених који је премашио 290.000, а на евиденцији незапослених лица 31. јануара ове године регистровано је 59.019 незапослених.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

  ''''Црна Гуја (12+) (Р)

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм: Љето у винограду (12+) (Р)

  '' Филм: Љето у винограду (12+) (Р)