Kozarac

Reis Kavazović brani imama koji je vrijeđao pravoslavce: Iznio optužbe za diskriminaciju

 • Извор: АТВ
 • 05.02.2023. 16:57

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je danas Kozarac, gdje je razgovarao s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amirom ef. Mahićem.

Tom prilikom hafiz Mahić informisao je reisul-ulemu o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega zbog širenja mržnje nakon što je vrijeđao pravoslavce. On je tada Srpskoj pravoslavnoj crkvi pripisao "sektaštvo", a Svetom Savi "fašizam".

Međutim, reis Kavazović je danas rekao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama.

"Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju grešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih takođe očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promovišu, i za koje kažu da se zalažu", kazao je reisul-ulema Kavazović.

Kavazović se nije zaustavio tu već je rekao da su imami u Republici Srpskoj pod stalnim pritiskom, te je čak pozvao i međunarodnu zajednicu da reaguje, optužujući obrazovne institucije u Srpskoj za diskriminaciju.

"I oni i njihova djeca. Zato bismo podsjetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizovane hajke, i selektivni pristup zakonima, i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu. Ovaj slučaj bi mogao biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, koja su neprestano izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja. Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku", rekao je Kavazović.

Podsjećamo, imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio "veoma kontroverzna ličnost", da je to "jedan od činovnika SPC" i da je "laž da je prosvetitelj", objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu "kozarac.eu". Šta je još rekao tokom pomenute službe pročitajte na OVOM LINKU.

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина