Sa premijerom Srpske

Rektori, gradonačelnici i studenti na konsultacijama

  • Izvor: ATV
  • 02.12.2022.19:30

Novi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazopvanje i informacioni društvo trebalo bi da bude iz akademske zajednice. To su mandataru rekli rektori dva javna univerziteta. Na taj način bi, poručuju, jednostavnije rješavana pitanja iz ove oblasti. Kvalitetnih kadrova za tu funkciju ima na oba univerziteta. Iznjeli su pred mandatara i probleme s kojima se susreću. Bilo je i novih ideja za unapređenje visokog obrazovanja.

"Na konkursnim procedurama insistiramo da u akademsku zajednicu u zvanju asistenta uđu najbolji studenti", kaže rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

"Ima nekoliko modaliteta, a to je otvaranje naučno istraživačkih centara, tu zapošljavati najkvalitetnije, naravno ako nije moguće odmah ih u nastavu ubaciti. Mi smo odmah delegirali otvaranje instituta za istorijske nauke. Mislim da je to izuzetno važno za Republiku Srpsku", kaže rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Više podrške najboljima obradovalo je studente koji su, takođe, bili na konsultacijama. Njihov cilj su nove politike za poboljšanje studentskog standarda.

"Mi smo zahtjevali neke određene stvari, to su izmjene zakona. Natavićemo u tom pravcu da se studentima vrate nadležnosti koje su oduzete. Na dobrom smo putu, tako da ćemo sačekati novog ministra, pa da vidimo kako ćemo dalje djelovati", kaže predsjednik Unije studenata Republike Srpske Uroš Bjelica.

U Omladinskom savjetu akcenat stavljaju na usvajanje Omladinske politike Republike Srpske kao najznačajnijeg dokumenta za mlade, pored Zakona o omladinskom organizovanju.

"Taj dokument je u fazi izrade. Mladi će uskoro imati priliku da dobiju svoj zvanični dokument. Poslije toga sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske treba da sačinimo Akcioni plan za ispunjavanje omladinske politike", kaže predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Mladen Pjevčević.

Fokus rada Saveza opština i gradova je na nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama. Predložili su mandataru da u prvih 100 dana rada razgovaraju sa kompletnom Vladom i ministrom finansija o tome kako poboljšati i ustabiliti finansijski položaj ovih lokalnih zajednica. Pokrenuće i inicijativu za raspodjelu sredstava od vatrogasne naknade.

"Koju naši privredni subjekti uplaćuju u budžet u omjeru 40 odsto jedinice lokalne samouprave, a 60 odsto civilna zaštita. Tražićemo da se taj omjer unaprijedi u korist lokalnih zajedica i da se proširi spektar upotrebe ovih sredstava", kaže predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić.

Kaže Ćosić i da će naknada koja je bila od komunalne takse sada biti naknada na odluku o isticanju reklame. Tako bi dio tog prihoda bio vraćen u budžet lokalnih zajednica, pogotovo kod ekstra profitnih djelatnosti – banke , kladionice, benzinske pumpe. Poručuju da je na manadataru da predloži kandidata za resornog ministra koji će imati dobru saradnju sa Savezom.

Tagovi: