Zaštita Srba

Rezolucija o Kosovu i Metohiji u parlamentu Srpske

  • Извор: АТВ
  • 02.06.2023. 19:09

Srpska pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

Piše to u prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Ovaj dokument trebao bi se naći pred poslanicima sljedeće sedmice na prijedlog predsjednika parlamenta.

“Očekujem apsolutni konsenzus svih partija, isključivanje podjele na poziciju i opoziciju. Ovom prilikom ću pozvati da zajedno pravimo i zaključke. Nasilje nad našim narodom koje je sada kulminiralo postalo je i političko nasilje. Ranije su to bili incidenti, pucano je na djecu”, izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.  

Rezolucijom se osuđuje konstantno kršenje posebno osnovnih ljudskih prava - na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti. Postoji parlamentarna većina za usvajanje prijedloga rezolucije, ali otvoreni smo za sve sugestije, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

“To predlaže vladajuća koalicija, već imamo podršku za to, ali smo spremni da prihvatimo i druge iz opozcije, koji žele da budu dio toga projekta, odnosno toga dokumenta i poslušaćemo sve ono što mislimo da je moguće,  otovoreni smo za sve”, rekao je Dodik.

Bilo bi bolje da su vladajući i opozicija zajedno predlagači, zamjerka je iz redova opozcije, mada ne otkrivaju što je onda nisu oni predložili. Ne otkrivaju ni da li će podržati rezoluciju. 

“Ono što je nesporno, Republika Srpska ima pravo i treba da kaže svoj stav o poziciji Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je  Milanko Mihajilica, poslanik PDP ua Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na pitanje novinara ATV-a hoće li PDP dati svoju podršku rezoluciji, Mihajilica odgovara: “Pa ne mogu da kažem bez stava kluba poslanika.” 

Narodna skupština Srpske je ranije donijela odluku o nepriznavanju samoproglašenog Kosova, na osnovu čega ga ni BiH nije priznala.

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок