Коме смета богатство Српске?

Рудна богатства Српске трн у оку: Рударство у Варешу похвално, а у Лопарама штетно

  • Извор: РТРС
  • 07.03.2024. 10:51

На основу досадашњих истраживања, процијењена вриједност рудних богатстава Републике Српске износи 15 милијарди евра.

Добар дио тога налази се у Мајевици, гдје су откривене руде магнезијума, бора, калијума и литијума. То је велика развојна шанса за Српску, али многи на то не гледају благонаклоно.

Организују се протести, трибине. Доводе се људи из Србије и Федерације.

Иако се не тиче другог ентитета, у Тузли је за сутра заказана трибина против отварања рудника у Лопарама.

За то вријеме у ФБиХ, у Варешу славе и аплаудирају Британском инвеститору због отварања рудника.

Због чега и коме су рудна богатсва Српске трн у оку?

У Републици Српској не може, у ФБиХ може. На Мајевици пријети еколошка катастрофа, у Варешу ће све да процвјета.


Тужилаштва у Српској без иједне ”Скај” оптужнице

Тужилаштва у Српској без иједне ”Скај” оптужнице

У Тисовцима свечано пресјечена црвена трака, у Лопарама позиви на протесте и трибине. Једна од њих ће сутра бити одржана у Тузли. Дакле, Федерацији.

Један од организатора је предсједник Скупштине општине Лопаре, ПДП-ов Миленко Ристић, који позива становништво и нуди бесплатан превоз до Тузле. Учешће је узео и Александар Јовановић Ћута, опозициони народни посланик из Србије.

Дакле, ствар политике, а не екологије. Премијер Српске Радован Вишковић је недвосмислен – струка, а не политика.

"Ако струка каже да је таква врста рударења безбједна за здравље и животну средину људи, онда ће то бити прихватљиво. Уколико струка каже да ту има било који сегмент који утиче на животе и здравље наших грађана, Влада никада неће подржати такву врсту приче", каже Вишковић.

А струка је ту јасна. Уз поштовање свих стандарда, опасности нема. Не само то, него представља шансу за побољшање квалитета животне средине. Возила са унутрашњим сагоријевањем представљају примарне загађиваче ваздуха у БиХ. Уколико желимо електрична возила на нашим саобраћајницама, литијумске батерије су нам неопходне.


Погледајте хапшење осумњичених за кладионичарске преваре

Погледајте хапшење осумњичених за кладионичарске преваре

"Тврдим да нема ниједне опасности. Имамо шансу да кроз литијум произведемо чисту зелену енергију која неће имати нуспојаве, неће имати ни киселе кише и производићемо. Видјећете да је то будућност развоја енергије, 70 одсто енергије која ће нам фалити до 2030. године производиће се из литијума", каже Стјепан Митровић, инжењер рударства.

Док би евентуално рударење литијума на Мајевици изазвало еколошку катастрофу, како покушавају представити самозвани еколози, рударење у Варешу довешће до развоја ове општине и цијеле БиХ.

Федерални политичари, британски амбасадор Џулијан Рајли окупили су се у малој општини да озваниче почетак "нове ере рударења“.

"Биће 225 нових радних мјеста за грађане Зеничко-добојског кантона, 30 одсто запослених су жене. Биће отворено 400 нових радних мјеста када пројекат дође на врхунац. БДП ће биљежити раст од 2,5 одсто", навео је Рајли.

Са одушевљењем је британски амбасадор причао о почетку експолатације цинка, олова, бакра. С разлогом, јер из његове земље долази фирма која ће вршити експлоатацију. Тада не постоји никаква опасност од еколошке катастрофе, за разлику од литијума и Мајевице. Или ипак има?

"Тамо је основна руда, основни састојак тог лежишта рудника у Варешу је заправо олово. Када поредимо олово с литијумом, он је јако тежак метал. Ја сам живио у једном мјесту гдје се производило олово и оно зна да направи много већи проблем од литијума", каже Митровић.


У преварама учествовала и трудница, једну особу

У преварама учествовала и трудница, једну особу "завалили" за 40.000 КМ

Таквих примјера контрадикторности, да не кажемо лицемјерства, има много. У бројним европским земљама, за чије вриједности и стандарде се залажу Ћута и остале еколошке "ћуте“, постоје рудници литијума из којих се врши експлоатација. Француска, Португал, Аустрија, Њемачка, пише "РТРС".

"Што је то онда проблем да то данас-сутра буде на простору Републике Српске? Битно је, а знате зашто? Да нам одузму имовину и онда ће они отворити, па ће бити Њемачки рудник литијума, а не рудник литијума Републике Српске", каже Вишковић.

Петнаест је милијарди разлога, до сада пронађених, због чега постоји намјера да се Републици Српској отме имовина. И то је само економска вриједност. Она суштинска је немјерљива.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: