Načelnik opštine Drvar

Runić: Planiraju da otvore migrantske centre u Livanjskom kantonu

  • Izvor: Srna
  • 25.11.2021.11:35

Načelnik opštine Drvar Runić rekla je Srni da ima nezvanične informacije da se na području Livanjskog kantona planira otvaranje migrantskih centara.

Runićeva je navela da je priča o migrantskim kampovima "mirovala" dvije godine, ali da je posljednjih dana aktuelna, te da ima nezvanične informacije da se otvaranje ovih centara planira u saradnji sa Vladom Livanjskog kantona.

Ona je ocijenila da bi otvaranje migrantskog kampa na području Drvara ugrozilo bezbjednost povratnika i dodatno otežalo težak povratnički život.

"Krizni štab opštine Drvar je 2019. godine jednoglasno donio odluku da ne želi da Drvar bude mjesto gdje će se smještati migranti, ali ni da bude tranzitna ruta", podsjetila je Runićeva, koja je i funkcioner SNSD-a.

Ona je dodala da je 2019. godine ovu odluku podržao i Krizni štab Vlade Livanjskog kantona.

Runićeva kaže da se, prema saznanjima iz Policijske uprave Drvar, na području opštine svakodnevno susreću migranti koji su u tranzitu.

Ona ističe da nosioci politike SNSD-a u Drvaru ne želi da ova opština bude ni migrantski kamp, ali ni tranzitna ruta za migrante, jer bi tada došlo do potpunog ugrožavanja bezbjednosti lokalnog stanovništva.

"Povratnici u Drvaru žive u veoma teškim uslovima, a migrantski kampovi bi dodatno otežali težak život", naglasila je Runićeva.

Klub odbornika SNSD-a predao je zahtjev da u dnevni red sjednice Opštinskog vijeća Drvar bude uvršteno razmatranje aktuelne migrantske krize u BiH i Federaciji BiH sa posebnim osvrtom na području Livanjskog kantona i Drvara sa prijedlogom zaključaka kojim će biti zabranjeno postavljanje privremenih i stalnih migrantskih kampova na području ove opštine. 


Tagovi: