Потписан Споразум

Сарадњa универзитета из Српске и Кине

  • Извор: РТРС
  • 06.06.2024. 09:37

Два јавна универзитета из Српске, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањој Луци посредовањем Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици Кини, потписали су Споразум о сарадњи са Сјеверозападним образовним универзитетом /Northwest Normal University/ из кинеске провинције Гансу на период од пет година.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство предсједника кинеског универзитета, проф. Ванг Ђанрена, амбасадора Босне и Херецеговине у НР Кини Њ.Е. Синише Берјана, секретара универзитета из Комунистичке партије Кине, два потпредсједника кинеског универзитета, и других представника ове високошколске образовне институције, уприличена је 5. јуна 2024. године у Ланђоу, главном граду кинеске провинције Гансу, који броји скоро пет милиона становника.

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете до краја године, са посебним фокусом на сарадњу између катедри за кинески језик и културу, историју и математику.

Сјеверозападни образовни универзитет, основан давне 1902. године, налази се на листи прве класе универзитета у Кини. Ова изузетно респектабилна установа у свом саставу има 27 факултета различитих области и око 40.000 студената. Кроз партнерство са универзитетима широм свијета основали су неколико Конфучијевих института који промовишу међународну сарадњу и културну размјену.

Овај универзитет, према свјетској листи најбољих универзитетa "Times Higher Education" спада у 800 најбољих у свијету.

Пратите нас и путем Вибера