Parlament BiH

Sarajevska "trojka" predložila rezoluciju o Krivičnom zakoniku Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 17.03.2023.19:19

Zašto se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uopšte miješa u zakone entiteta, jedno je od pitanja iz Republike Srpske nakon što su poslanici stranaka takozvane trojke u Parlamentu BiH predstavili Rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa EU standardima.

Svojom rezolucijom umiješali su se u izmjene Krivičnog zakonika, zaboravljajći da se on tiče isključivo Republike Srpske. 

"Predstavnički dom PS BiH, najoštrije osuđuje najave usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se, između ostalog, kriminalizuje kleveta kao krivično djelo sa visokim novčanim sankcijama", kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući PD SP BiH.

Rezolucijom pokušavaju da pridobiju simpatije međunarodne zajednice koja im je i dala smjernice da rezoluciju ubace u igru, poruka je iz SNSD-a.

Osim što je porazna i tužna njihova potreba i želja da se petljaju u odluke Narodne skupštine Republike Srpske, ona nije ni po Ustavu.

Njime je jasno precizirano šta je u čijoj nadležnosti, ko šta radi u ovoj zemlji, kaže Sanja Vulić.

"Ovdje se ne radi o sadržaju rezolucije nego namjeri da kreiraju i pokušavaju da nameću svoje stavove u Republici Srpskoj, a imaju problema u Federaciji i kantonima, na svakom ćošku i to je njima nebitno", navela je Vulićeva.

Šta stranke koje su vlast u Federaciji i na bh. nivou imaju sa zakonima u Srpskoj nije jasno ni poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Zanimljivo je kažu, da od prestanka rata, bh. prostor, uključujući i međunarodnu zajednicu, ništa nije tako ujedinilo kao Nacrt ovog zakona.

"Zabrinutost Sarajevske trojke zbog našeg Nacrta zakona o izmjenama Krivičnog zakonika i prijedlog rezolucije u vezi s tim, samo je tradicionalno hvatanje u kolo sa onima koji žele da naš javni prostor bude zatrovan i da ljude zatrpavaju lažima", kaže Borivoj Obradović, poslanik SNSD-a u NSRS.

Mišljenja o rezoluciji su i ispod objave Denisa Zvizdića na društvenim mrežama.

"Je li ovo protiv Inckovog zakona? Vidi, muslimani bi upravljali i Republikom Srpskom, koje će zakone donijeti", neki su od komentara.

Biće ovo i svojevrsni test za opoziciju iz Republike Srpske, smatraju u SNSD-u.

Vidjeće se da li će podržati bošnjačku rezoluciju ili će konačno biti nacionalno osviješteni i stati u odbranu institucija Republike Srpske. 

Tagovi: